Ecolo-Groen eist inzage in mobiliteitsplan Vijfhoek

De groene oppositie in de Stad Brussel eist inzage in het veelbesproken mobiliteitsplan voor de Vijfhoek. Dat voorziet in een parkeerroute rond de geplande voetgangerszone. Daarnaast is er ook een oproep voor de bouw van nieuwe parkeergarages.

Het plan is erg controversieel maar de achterliggende studies zijn tot nu toe niet publiek gemaakt. Ook de oppositie kreeg ze nog niet in handen.

"Al sinds de aankondiging van het mobiliteitsplan in november 2014 vragen wij inzage in de studies die de basis zouden moeten vormen van het plan", stelt Ecolo-Groen in een persbericht. "Dat wordt echter steevast geweigerd. Wat heeft het college te verbergen? Het verbaast ons niet dat de meerderheid keuzes maakt waar wij het absoluut niet mee eens zijn, maar wel dat we geen inzage krijgen in de studies die de beslissingen zouden moeten beargumenteren."

De oppositiefractie wijst erop dat de gemeenteraad wettelijk inzage moet krijgen in alle stukken met een gemeentelijk belang. "Het College heeft ons geduld lang genoeg op de proef gesteld", zegt Marie Nagy. "Als zij zich niet wil schikken naar de wet dan kunnen wij niet anders dan stappen ondernemen om de toepassing van de wet af te dwingen.”

De groenen willen daarvoor aankloppen bij minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor lokale besturen. Als het verzoek geen soelaas brengt, wil de fractie verdere stappen ondernemen.

De mobiliteitsstudie waarvan sprake werd op 12 september 2013 toegekend aan het studiebureau Technum.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?