Parkings Vijfhoek moeten opnieuw naar gemeenteraad

© gdc
© gdc

De bestekken voor de aanbesteding van de vier geplande parkings in de Vijfhoek moeten opnieuw worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat komt omdat het Gewest als voogdijoverheid enkele opmerkingen had. De groene oppositie belooft alvast om dan het debat over de parkings opnieuw open te trekken.

De bestekken voor de vier parkings, op het Rouppeplein, de Nieuwe Graanmarkt, het Vossenplein en aan IJzer, werden al op 1 december goedgekeurd door de gemeenteraad, samen met het mobiliteitsplan voor de Vijfhoek. Dat gebeurde op een bijzonder tumultueuze zitting, waar tussen de 200 en de 300 tegenstanders verzameld hadden.

De stemming over de bestekken moet nu opnieuw gebeuren. “Na de goedkeuring door de gemeenteraad heeft het Gewest als voogdijoverheid 40 dagen om opmerkingen te formuleren”, klinkt het op het kabinet van Schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD). “Dat is ook gebeurd, waardoor de zaak opnieuw langs het college en de gemeenteraad moet. Het gaat wel om juridische opmerkingen, niet over de inhoud of de technische details.”

'Kans voor tegenstanders binnen meerderheid'
De Ecolo-Groen-oppositie wil de zaak in ieder geval aangrijpen om de discussie over de nieuwe ondergrondse parkings opnieuw aan te zwengelen. “Wij horen zelfs van stemmen binnen de meerderheid dat zij tegen de parkings zijn of dat ze hopen dat die er niet komen”, zegt gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen). “Dit is de kans voor hen om zich tegen dit project uit te spreken.” Met name SP.A toont zich een koele minnaar van de parkings die ze wel mee goedkeurde.

Dhondt vraagt zich ook af wat dit betekent voor de timing van de parkings. “We zijn drie maanden verder sinds de goedkeuring in december en de bestekken zijn nog niet gepubliceerd”, zegt hij.

De oppositie hoopt ook te kunnen debatteren over de bestekken zelf. “Burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft dat vorige keer geweigerd”, zegt gemeenteraadslid Marie Nagy. “We hopen nu te zien hoe zij de aanleg van die parkings zien. Zullen de bomen van de Nieuwe Graanmarkt behouden blijven bijvoorbeeld? Maar we blijven ook hopen dat de wijsheid neerdaalt over het college en dat ze dit idee laten varen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?