Gemeenteraad keurt omstreden parkings goed

© brusselnieuws.be
01/12/2014

De Brusselse gemeenteraad heeft maandagavond het nieuwe circulatieplan voor de Stad Brussel goedgekeurd. Ook voor vier nieuwe ondergrondse parkings, waaronder een op het Vossenplein, ging het licht op groen. Op de zitting was er wel veel tumult.

De stemming gebeurde meerderheid (PS, SP.A, MR en Open VLD) tegen oppositie. Met de stemming keurt de gemeenteraad de principes van het nieuwe circulatieplan goed. Ook geeft ze de toestemming om de procedure op te starten die de bouw van parkings onder de Nieuwe Graanmarkt, IJzer, het Rouppeplein en het Vossenplein mogelijk moet maken. In mei 2015 wordt er over de concessies voor de parkings beslist.

De zitting zelf verliep zeer rumoerig. De debatten werden regelmatig verstoord door de actievoerders die voorstanders van de parking uitjouwden en tegenstanders toejuichten. Toen een aantal mensen uit de raadszaal verwijderd werd, kwam het tot duw- en trekwerk. Daarbij raakte een medewerker van de Stad Brussel gewond aan de hand. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Zowel CDH, FDF, als Ecolo en Groen hadden tijdens de zitting stevige kritiek op de plannen, waarvan gevreesd wordt dat ze de autodruk op het centrum nog zullen doen toenemen. De oppositie vroeg ook om het punt uit te stellen, maar die eis werd tijdens een stemming verworpen.

De meerderheid was tevreden dat haar plannen werden aangenomen. “Dankzij het nieuwe verkeersplan voor de Vijfhoek krijgt de stad meer ademruimte”, zei schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD).

Vooral rond de parking onder het Vossenplein was de laatste dagen controverse. Er ontstond een protestbeweging, die op korte tijd heel wat teweeg bracht.

Bij de start van de gemeenteraad waren er zo’n 200 à 300 actievoerders aanwezig op het binnenplein van het Stadhuis. Ze hadden ook een petitie bij zich met daarop 13.000 handtekeningen tegen de bouw van de parking onder het Vossenplein.

Het protest op de gemeenteraad komt er nadat op het Vossenplein zelf al 24 uur lang een festival had plaats gevonden tegen de geplande parking.

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni