Vervoort: 'Bescherming bunker Vossenplein onderzoeken'

© brusselnieuws.be
05/12/2014

Minister-president Rudi Vervoort (PS) vindt dat de bescherming van de bunker onder het Vossenplein zeker onderzocht moet worden. Schepen Els Ampe (Open VLD) noemt de bunker dan weer een hypocriet argument van parkingtegenstanders.

Vervoort, ook bevoegd voor Erfgoed, gaat ervan uit dat er vanuit de protestbeweging tegen de parking onder het Vossenplein een beschermingsaanvraag voor de bunker komt. "In dat geval kan de regering niet anders dan die piste te onderzoeken", zegt Vervoort aan Brussel Deze Week. "Is het niet voor de erfgoedwaarde, dan zeker toch voor het historische belang."

De schuilkelder onder het Vossenplein is 300 vierkante meter groot. Het onderzoek naar de eventuele bescherming neemt al gauw een klein half jaar in beslag. En zelfs als Monumenten en Landschappen beslist om de schuilkelder niet te beschermen, kan de regering nog altijd de afbraak ervan verbieden.

De Dienst Monumenten en Landschappen (DML) van haar kant zegt al ruim een jaar bezig te zijn met onderzoek naar drie ondergrondse bunkers, waaronder die onder het Vossenplein.

Toen directeur Thierry Wauters anderhalf jaar geleden de leiding overnam bij de DML, hoorde hij van oud-schepen van Openbare Werken Michel Van Roye (Ecolo) over drie oorlogsbunkers. "Ze zijn het alle drie waard bestudeerd te worden", zegt hij aan brusselnieuws.be.

Naast de bunker onder het Vossenplein bevindt zich nog een exemplaar onder het Théatre Royal du Parc in het Warandepark en verbonden is met het federale parlement, en een onder het rangeerstation Schaarbeek-Vorming.

Operatiezalen
"Die onder Schaarbeek-Vorming is bijvoorbeeld vrij spectaculair. Hij bevat operatiezalen, om eventueel gewonde spoorarbeiders ondergronds meteen te kunnen opereren. Maar de bunker ligt op ruim anderhalve kilometer van de Leeuwenoprit, midden onder het rangeerstation, en kan dus nooit toegankelijk gemaakt worden voor het grote publiek.”

De bunker onder het Parktheater is al geklasseerd als erfgoed en kan dus niet verdwijnen. “Alleen die onder het Vossenplein zijn we nog niet kunnen gaan bekijken. We hebben dus nog niet voldoende informatie of hij waardevol erfgoed is of niet. Maar we hebben nog vier jaar, het onderzoek was voorzien van 2014 tot 2018, in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.”

Hypocriet
Schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD), die onder het Vossenplein graag een parkeergarage wil laten bouwen, reageert ontzet op de commotie rond de bunker. “Alle betrokken instanties wisten van het bestaan van de bunker af", zegt ze aan brusselnieuws.be. "In 1998 werd al eens onderzocht of de bunker archeologisch erfgoed is en toen vond men van niet."

"Al vijftig jaar lang trekt niemand zich er iets van aan, en nu vragen burgers plots de bescherming ervan omdat ze geen parking willen. Ze gebruiken het argument van erfgoed om een andere strijd te voeren. Dat vind ik hypocriet.”

Ampe zei eerder aan La Libre Belgique dat de DML al lang afweet van de bunker, maar er nooit interesse in heeft getoond.

Dat spreekt Thierry Wauters tegen. “Het is niet omdat we er nog niet over gepraat hebben, dat de bunker geen belang heeft. Als een bouwvergunning wordt afgeleverd voor de geplande parking onder het Vossenplein, zal daarin sowieso ook tijd moeten worden voorzien voor archeologisch onderzoek naar de bunker vooraleer die vernietigd wordt."

Bunker toegankelijk maken via parking
Het onderzoek en de mogelijke bescherming hoeft niet noodzakelijk roet in het eten te gooien voor de plannen van het stadsbestuur, benadrukt Thierry Wauters. “Het kan ook een en-enverhaal zijn. Misschien is een ondergrondse parking waarin de bunker verwerkt een ideale manier om de bunker eindelijk toegankelijk te maken.”

Vervoort beaamt dat maar wijst er wel op dat het kostenplaatje dan flink kan oplopen.

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni