Vossenplein c Saskia Vanderstichele

Beschermingsaanvraag voor Vossenplein

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
21/01/2015

Erfgoedvereniging Pétitions-Patrimoine heeft samen met Platforme Marolles de bescherming van het Vossenplein aangevraagd, inclusief de oorlogsbunker eronder, en enkele gebouwen rond het plein. "De vlooienmarkt bestaat al 150 jaar."

Volgens de verenigingen is het Vossenplein in zijn huidige staat bedreigd door een project van Brussel-Stad voor een ondergrondse parking. Ze vragen de bescherming van het plein zelf, van de brandweerkazerne, de kerk, de kosterwoning, enkele neoklassieke huizen, en van de oorlogsbunker onder het plein.

De verenigingen kregen in geen tijd de nodige handtekeningen voor de erfgoedpetitie. Ze stappen daarmee naar de Brusselse regering.

Volgens de verenigingen staat het erfgoedkundig belang van het Vossenplein buiten kijf. Al sinds 1873 vindt er een dagelijke rommelmarkt plaats. Ook het plein zelf heeft in die tijd weinig transformaties ondergaan, en is een mooi voorbeeld van een typisch Brussels negentiende-eeuws plein. De brandweerkazerne, de neoklassieke gevels en de kerk maken het plaatje compleet. De ondergrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog is dan weer een van de enige nog overblijvende in Brussel en is bovendien in goede staat.

In tegenstelling tot vroeger is de Brusselse regering niet verplicht om, na een erfgoedpetitie, de beschermingsprocedure op te starten. Maar minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor Patrimonium, heeft wel te kennen gegeven dat hij dat alvast de bescherming van de bunker wil bekijken, al wil hij ook rekening houden met andere belangen dan louter erfgoedkundige. De regering heeft nu vier maanden de tijd om te beslissen over de eventuele opstart van de beschermingsprocedure.

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni