Bescherming bunker Vossenplein: 'Geen overhaaste beslissing'

De bescherming van de bunker onder het Vossenplein en van de andere bunkers in Brussel is nog niet voor morgen. “We gaan geen overhaaste beslissing nemen”. Dat antwoordde minister-voorzitter Rudi Vervoort (PS) aan Evelyne Huytebroeck (Ecolo) in het Brussels parlement.

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog is de belangstelling voor het erfgoed gelieerd aan de beide Wereldoorlogen toegenomen. Dat geldt ook voor de bunkers in Brussel.

Rudi Vervoort ging er naar aanleiding van het protest tegen de aanleg van een parking onder het Vossenplein - een project van de Stad Brussel - van uit dat verenigingen snel een aanvraag zouden indienen voor de bescherming van de bunker. Dat zou de bouw van een parking kunnen vertragen en/of verhinderen.

Maar zover zijn we nog niet. In de Commissie Infrastructuur van het Brussels parlement zei minister-voorzitter Rudi Vervoort (PS) woensdag dat het Gewest geen overhaaste beslissing zou nemen over een mogelijke bescherming van de bunkers. Behalve die onder het Vossenplein gaat het ook over een bunker onder het Théatre Royal du Parc in het Warandepark, die verbonden is met het federale parlement, en een onder het rangeerstation Schaarbeek-Vorming in Haren.

'Nog geen beschermingsaanvraag'
"We hebben nog geen enkele beschermingsaanvraag binnengekregen", zegt Muriel Muret van de Dienst Monumenten en Landschappen aan brusselnieuws.be. "Bij mogelijke werken zal de bouwheer sowieso de wetgeving rond archeologische sites opgenomen in het Brussels Wetboek van de Ruimtelijke Ordening moeten naleven. Zelfs al zou de bunker niet bij wet beschermd zijn, dan kan men die toch niet zomaar afbreken."

Muret wijst er voorts nog op dat een officiële bescherming niet altijd nodig is. "Zo hebben we de afbraak van de bunker door Infrabel op de site van Schaarbeek-Vorming kunnen tegenhouden. We hebben de Brusselse regering gewezen op het belang van deze bunker. Het is uiteindelijk de regering die beslist of de beschermingsprocedure wordt opgestart", aldus Muret.

Wat de bunker onder het Warandepark betreft: die is onrechtstreeks beschermd. Niet de bunker op zich, maar wel de hele site van het park.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?