Dirk Van den Bulcke, commissaris-generaal voor de Staatlozen en Vluchtelingen.

| Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de Staatlozen en Vluchtelingen.

Een 'goede, onafhankelijke ombudsman', die een fatale afloop moet verhinderen

BVR
© BRUZZ
19/07/2021

Staatsscecretaris Sammy Mahdi (CD&V) stelde een speciaal gezant aan, die de situatie met de hongerstakers van de Begijnhofkerk en VUB-ULB moet ontmijnen. Maar wie is Dirk Van den Bulck, de commisaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, die de taak kreeg toebedeeld? Een portret.

Dirk Van den Bulck is jurist van opleiding (KULeuven) en werkte eerst bij het Molenbeekse integratiecentrum Foyer en bij het Landelijk Verbond der Christelijke Coöperaties. Tussen 1992 en 1999 was hij aan de slag op de kabinetten van de ministers van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte, Louis Tobback en Luc Van den Bossche (allen SP.A/Vooruit).

Daarna begon zijn carrière bij het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS): de instantie die bevoegd is voor het onderzoek van de asielaanvragen, en de toekenning van de vluchtelingenstatus of die van subsidiaire bescherming. In 2002 was dat nog onder toenmalig commissaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit), maar vanaf 2003 was hij zelf de hooste in rang. En dat is hij, na elke vijf jaar een verlenging te krijgen, nu nog steeds.

Expert

Van den Bulck wordt algemeen gezien als iemand die zijn vak zeer goed kent. Zo stelde toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat het CGVS onder Van den Bulck efficiënt en kwaliteitsvol werk levert, en dat de performante dienstverlening zowel nationaal als internationaal wordt erkend.

Dit ondanks de SP.A/Vooruit-stempel die hij met zich meedraagt. Zelf beklemtoonde hij in een interview met Knack uit 2015 daarover dat hij weliswaar die stempel heeft, '"maar dat daar niks aan te doen is. Het gaat niet om een politieke benoeming, ik kwam als eerste uit een vergelijkend examen."

Reguralisaties

Inhoudelijk is Van den Bulck niet tegen reguralisaties, zo liet hij optekenen in een interview met De Standaard - uit 2004 weliswaar. "Als een dossier onredleijk lang blijft liggen en dat is aan de overheid te wijten, dan moet die overheid maar consequent zijn." Of deze redenering ook van toepassing is op de hongerstakers uit de Begijnhofkerk, valt hieruit nog niet af te leiden.

Maar ook over push-backs liet Van den Bulck zich in 2015 al uit. "Dat kan in geen geval! Boten terugdrijven zonder de opvarenden de kans te geven asiel aan te vragen? Dat is een aanfluiting van het Europees en internationaal asielrecht."

Van den Bulck is nu aangesteld als speciaal gezant door staatssecretaris Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). In de wandelgangen is te horen dat het "een goede, onafhankelijke ombudsman is." De nood aan zo'n ombudsman is hoog, gezien een fatale afloop van de honger- en dorststaking nu wel heel dichtbij is, en de regering mee verantwoordelijk zou kunnen worden geacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni