| Archiefbeeld van een betoging pro-Palestina

Palestijnse asielzoekers krijgen gelijk in rechtszaken tegen Belgische staat

JB
© BRUZZ
28/05/2024

Al zeker 27 Palestijnse asielzoekers hebben de Belgische staat voor de rechter gedaagd in de hoop een beslissing over hun asielaanvraag te forceren bij het CGVS (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen). "Dat lukt voorlopig met glans", zegt advocate Hélène Crokart.

21 maanden: dat is de maximale termijn waarbinnen het CGVS dossiers van Palestijnse asielzoekers behandelt, terwijl het aantal Gazanen dat asiel aanvraagt in ons land de voorbije maanden sterk is gestegen.

Nochtans ligt de beschermingsgraad voor Palestijnse asielzoekers dit jaar op bijna 90 procent, blijkt uit cijfers van het CGVS. "Bovendien voorziet de wet in de prioritaire behandeling van asielaanvragen die waarschijnlijk gegrond zijn", weet Hélène Crokart, die als advocate aan de slag is bij Arania.

'Deze rechtszaken tonen aan dat de Belgische overheid duidelijk de mogelijkheid heeft om Palestijnse asielzoekers niet maandenlang in het ongewisse te laten'

Hélène Crokart

Advocte

Twintig snelle positieve beslissingen

"Toch bekijkt het CGVS elk dossier individueel en ondertussen lopen de behandelingstermijnen voor Palestijnse asielzoekers stevig op”, vertelt Crokart aan BRUZZ. Om die redenen heeft de advocate in april en mei al 27 Palestijnse asielzoekers bijgestaan in rechtszaken tegen de Belgische staat.

"Wij eisen uiteraard geen positieve beslissing voor de Palestijnse asielzoekers, wij eisen enkel dat er een beslissing komt, op basis van die vernoemde wet, om de Palestijnen uit hun onzekerheid en angst te verlossen."

Die aanpak lijkt te lonen. "Wat we nu merken, is dat het CGVS in het gros van de zaken nog voor de zitting effectief plaatsvond een beslissing nam om dwangsommen te vermijden", klinkt het bij Crokart.

Op die manier zijn al twintig Palestijnse asielzoekers als vluchteling erkend, voor enkele anderen volgt de uitspraak nog. "Eén asielzoeker kreeg een negatief antwoord, maar daarvoor gaan we in beroep." Volgens de advocate is er in dat bewuste dossier een fout gemaakt.

Gezinshereniging

Crokart merkt wel op dat een groot aantal van de betrokken Palestijnse asielzoekers eerder een beschermingsaanvraag heeft ingediend in Griekenland. “Maar ze getuigen over mishandeling en geweld in Griekenland, en bovendien zijn de sociale rechten voor asielzoekers er nagenoeg onbestaand.”

Het gaat dan over erg beperkte toegang tot huisvesting en de arbeidsmarkt en de onmogelijkheid om van gezinshereniging gebruik te maken. “Maar gisteren nog bepleitten we de zaak van een vader van zeven minderjarige kinderen die zich allen nog in Gaza bevinden en dus in groot levensgevaar verkeren”, aldus Crokart.

“In ieder geval tonen deze rechtszaken aan dat de Belgische overheid duidelijk de mogelijkheid heeft om Palestijnse asielzoekers niet maandenlang in het ongewisse te laten”, besluit de advocate. Ze hoopt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan te zetten tot algemene maatregelen om de behandelingstermijn van Palestijnse asieldossiers te versnellen. "Want de maatregelen die CGVS daarrond heeft aangekondigd, blijven dode letter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , conflict Israël-Palestina , asielzoekers , Nicole De Moor , CGVS , palestijnen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni