Nooit eerder draaiden Brusselse verkiezingen uit op zoveel chantage, verraad en wraak.

I n Brussel wordt een tijdperk afgesloten. Philippe Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, is aan de kant gezet. Françoise Schepmans (MR) volgt hem op. Moureaux sloot nochtans zondagavond een mondeling akkoord met CDH en Ecolo-Groen voor het vormen van een olijfboomcoalitie. Maar een woord is blijkbaar geen woord. De christendemocraten en groenen, zo bleek maandag bij nacht en ontij, lieten Moureaux vallen als een baksteen: Françoise Schepmans bood beter.

In de achtergrond speelt de coalitiewissel in de Stad Brussel. De PS heeft er het CDH van Joëlle Milquet naar de oppositie verwezen. De CDH kan dat niet verteren.

Er worden ook rekeningen gepresenteerd in Sint-Pieters-Woluwe (MR) en Watermaal-Bosvoorde (FDF). In beide gemeenten wordt de grootste partij genadeloos naar de oppositie verbannen. In Ganshoren was het ook bijna zo ver. Gewestelijk PS-voorzitter Rudi Vervoort kon de meubelen redden. De PS blijft er weliswaar in de meerderheid, maar moet haar burgemeesterssjerp afstaan aan de onbekende Hervé Gillard (MR).

De coupplegers willen geen verraders genoemd worden. Zij zien in de machtsgreep een unieke kans om de vernieuwing vorm te geven en de neergang te stoppen. In Molenbeek is Moureaux twintig jaar aan de macht, in Watermaal-Bosvoorde zwaait de Payfa-dynastie maar liefst 35 jaar de plak.
De vraag is of de politieke afrekeningen hun weerslag zullen hebben op het Brusselse regeringswerk. PS, Ecolo en CDH regeren vandaag samen in een olijfboomcoalitie. Bij dezen is de geest van de olijfboom volledig uit de fles.

De PS heeft nog andere kopzorgen. In Sint-Joost woedde de afgelopen dagen een bikkelharde strijd om het burgemeesterschap tussen de partijgenoten Emir Kir en Jean Demannez. Bij het ter perse gaan vernemen we dat Kir op 1 december burgemeester wordt.

Veto tegen Vlaming
Andere opmerkelijke tendenzen: Ecolo gaat er in veel gemeenten op vooruit en heeft voor het eerst een burgemeester, in Watermaal-Bosvoorde. Franstalig extreem rechts verdwijnt volledig van de kaart. Het Vlaams Belang houdt van zijn zestien zetels nog één over.

Extreem links breekt door. De PVDA haalt in twee gemeenten een zetel.

De N-VA haalt zes zetels in vijf gemeenten. Dat is een primeur. De komende zes jaar moet blijken of dat volstaat voor een verankering van het democratisch Vlaams-nationalisme in Brussel. Dat is belangrijk in het verhaal over Brussel dat de N-VA in Vlaanderen wil schrijven.

Nederlandstalige kandidaten hebben in hoofdzaak gekozen om op Franstalige lijsten te kandideren. Dat levert 78 Nederlandstalige raadsleden op: een status-quo. Nog meer dan in 2006 hebben de Vlamingen het moeilijk om te concurreren met allochtone kandidaten op PS- en CDH-lijsten.

Een serieus communautair incident deed zich voor in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar stelt burgemeester Olivier Maingain (FDF) een veto tegen een alombekend CD&V-gekozene. CDH laat hem zonder pardon vallen.

En tot slot is er nog de doorbraak van de politieke islam. De partij Islam raakt in twee gemeenten, Anderlecht en Molenbeek, verkozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni