Eentalig Frans gemeenteblad mag doorgaan

© Wolu Info

Een nieuwe aflevering in de soap rond gemeenteblad Wolu Info. Sint-Lambrechts-Woluwe krijgt ook dit jaar geen sanctie voor de vaak vertraagde en afgezwakte Nederlandstalige versie van het blad. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) aan minister-president Vervoort (PS). Dhaene trekt haar conclusies: “Hij weigert om minister-president te zijn van álle Brusselaars.”

In 2015 besliste burgemeester Olivier Maingain (Défi) om Wolu Info alleen nog in het Frans te verspreiden. De 2.500 Nederlandstalige inwoners van de gemeente krijgen een afgezwakte versie in de bus, doorgaans enkele weken later. Zowel volgens de N-VA als de federale Vaste Commissie Taaltoezicht is het blad in strijd met de taalwetgeving en dus onwettig.

In de Brusselse commissie Binnenlandse Zaken zocht Dhaene dinsdagochtend bevestiging over de aanpassing van Wolu Info bij minister-president Vervoort. Maar die beaamde dat hij ook dit jaar de gemeentelijke uitgaven voor Wolu Info goedkeurt, ondanks zijn eerdere dreigementen bij Maingain.

Wel een nieuwe brief, geen sancties
Volgens Dhaene waren die dreigementen nochtans formeel. “Ik zit al drie jaar achter dit dossier en ik was in april blij dat ik schijnbaar voor het eerst echte vooruitgang had geboekt, want Vervoort was écht duidelijk," aldus het parlementslid. "Maar het blijkt nu opnieuw een loos dreigement te zijn, een herhaling van 2015 en 2016, toen Vervoort ook al sancties beloofde. Nu heeft hij opnieuw gewoon een brief gestuurd naar de gemeente.”

Het parlementslid trekt haar conclusies: “Vervoort weigert om ook de minister-president te zijn van de Brusselse Vlamingen.” Ook de Nederlandstalige meerderheidspartijen zijn volgens Dhaene te laks in dit dossier. “Voor Open VLD, SP.A en CD&V wegen de belangen van de Vlamingen in Brussel niet op tegen hun regeringszitje.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook