El Bakri (PVDA): ‘Wissel van de macht zal niet volstaan’

GR
© BRUZZ
08/06/2017

Terwijl heel wat politieke partijen het ontslag eisen van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), denkt PVDA al na over de periode daarna. Voor volksvertegenwoordigster Mathilde El Bakri is een ontslag niet voldoende. “We hebben een globale shift nodig wat betreft de politieke cultuur. Een wissel van de macht zal niet volstaan.”

De toekomst van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) hangt aan een zijden draadje. De burgervader van onze hoofdstad ontving zitpenningen voor zijn werk bij daklozenorganisatie Samusocial en dat lijkt hem nu de das om te doen.

El Bakri: ‘Post-Mayeur tijdperk voorbereiden’
Voor Mathilde El Bakri, volksvertegenwoordigster voor de PVDA, zal een ontslag geen zoden aan de dijk brengen. “Wat verzekert ons dat we dergelijke wantoestanden niet meer gaan meemaken met andere politici? Als Mayeur opstapt, dan moet het post-Mayeur tijdperk grondig voorbereid worden.”

Na het collectieve ontslag van de raad van bestuur van Samusocial kwam de daklozenorganisatie onder een gewestelijk publiek orgaan te staan, maar ook dat is voor de linkse partij niet voldoende. Voor de PVDA moeten er in de nieuwe raad van bestuur ook vrijwilligers en werknemers zetelen.

“Dat is de enige garantie dat de publieke middelen correct aangewend zullen worden voor de noden van de daklozen. Voor ons geen publieke financiering zonder een participatieve controle. Een principe dat zowel voor Samusocial als voor alle publieke en para-publieke diensten in Brussel zou moeten gelden.”

Quebec
El Bakri vond inspiratie voor haar voorstellen bij de Canadese stad Quebec. “Daar stimuleert de wet de oprichting van gebruikerscomités in sociale diensten en zorgvoorzieningen”, zo zegt El Bakri.

“Bovendien is er voor die gebruikerscomités ook een gegarandeerde vertegenwoordiging in de raden van bestuur van die instellingen. Een model zoals in Quebec zou ook in Brussel ingevoerd moeten worden.”

Hedebouw: ‘Zelfregulering werkt niet’
PVDA liet zich deze namiddag ook horen tijdens de plenaire vergadering in de Kamer. Volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw maakte zich druk over de ‘ons-kent-ons’-mentaliteit.

“Het schandaal bij Samusocial toont duidelijk aan dat zelfregulering niet werkt. Er is nood aan meer transparantie en regels om een beter zicht te krijgen op de verschillende mandaten van de politici en hoeveel ze daarvoor verdienen. Alleen zo kunnen we dergelijke wanpraktijken in de toekomst voorkomen.”

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni