Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node

| Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Emir Kir verzet zich niet tegen uitzetting bij PS

TDN
© BRUZZ
21/01/2020

Emir Kir gaat niet in beroep tegen zijn uitzetting bij de PS. Daar had de burgemeester van Sint-Joost 30 dagen de tijd voor, maar Kir heeft geen zin in een procedureslag. "Ik wil niet dat mijn familie, vrienden en collega's nog meer lijden", zegt de verguisde politicus dinsdagavond in een interview met RTL.

Een ontmoeting met enkele Turkse burgemeesters, onder wie twee extreemrechtse, kostte Emir Kir afgelopen weekend de kop. De burgemeester van Sint-Joost werd na een klacht door een militant uit de PS gezet, omdat hij het cordon sanitaire doorbrak. Kir had 30 dagen om die beslissing van de tuchtcommissie van de Franstalige socialisten aan te vechten, maar ziet af van die procedure.

“Ik ben in deze hele affaire onmenselijk behandeld. Mijn proces was op voorhand al gevoerd, in de media en door de publieke opinie. De PS heeft de mond vol van familiale waarden, maar ik ben niet broederlijk behandeld”, reageerde Kir. “Mijn familie, collega’s en vrienden hebben de voorbije weken geleden. Daarom teken ik geen beroep aan, omdat ik dan opnieuw allerlei aanvallen moet weerstaan.”

'Gemeentelijk beleid uitvoeren'

Kir kwam in het korte interview tijdens het avondjournaal van RTL kort terug op de gebeurtenissen. “Ik huiver bij het idee dat ik geassocieerd wordt met extremisme. Ik kan niet aanvaarden dat men mij een extreemrechts discours aanwrijft. In het kader van een Europees bezoek ontving ik enkele Turkse burgemeesters. Ik heb ze zelf niet uitgenodigd en onderschrijf hun gedachtegoed niet.”

De lokale PS-verkozen blijven in Sint-Joost wel achter hun burgemeester staan. “En ik zal ook mijn gemeentelijk beleidsplan blijven uitvoeren. De partijbeslissing is genomen, maar ik laat mijn politieke carrière niet herleiden tot één foto (met de Turkse burgemeesters, red.). Men moet ons nu laten voortwerken, in het belang van Sint-Joost-ten-Node en de inwoners”, aldus Kir, die nog niet in zijn kaarten liet kijken voor de verkiezingen van 2024.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek, Emir Kir, PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni