De tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie heeft beslist om de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, uit de partij te zetten. Dat is zaterdag vernomen bij een bron bij de PS-federatie. Het nieuws is even later bevestigd door een persbericht van de Brusselse PS-federatie.

"De Brusselse PS-federatie neemt akte van de beslissing van de tuchtcommissie van vrijdag 17 januari 2020 om Emir Kir uit te sluiten", stellen voorzitter Ahmed Laaouej en vice-voorzitters Isabelle Emmery en Martin Casier in een persbericht.

De tuchtcommissie kwam urenlang bijeen om zich te buigen over een klacht van een militant tegen de burgemeester. Hij had een ontmoeting met twee extreemrechtse Turkse burgemeesters, in het gezelschap van vier andere Turkse burgemeesters.

Die ontmoeting vond plaats in de marge van een Europese vergadering waar de betrokkenen aan deelnamen. Kir ontkent niet dat hij zijn Turkse collega-burgemeesters heeft ontmoet, maar zegt dat hij de twee extreemrechtse politici niet als dusdanig heeft uitgenodigd.

Dinsdag werd Kir gehoord door de tuchtcommissie. "Ik herbevestig dat ik de waarden van de PS onderschrijf en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts", liet hij daarna weten. Kir erkende dat hij een inschattingsfout had gemaakt en verklaarde dat hij in de toekomst "waakzamer zou zijn".

Cordon sanitaire geschonden

Volgens de federale tuchtcommissie heeft Kir in zijn hoedanigheid van PS-burgemeester het cordon sanitaire rond extreem rechtse partijen geschonden. Emir Kir kan evenwel nog in beroep gaan tegen de beslissing. Hij heeft daar nu 30 dagen de tijd voor. Dat staat zo in de statuten van de partij. Na die termijn wordt de beslissing definitief.

Eer gered

Jeremie Tojerow, de PS-militant die de zaak destijds aanhangig maakte, is blij met de beslissing. "Het is een moeilijke beslissing maar één die de eer van de socialisten herstelt". schrijft Tojerow op zijn facebookpagina. Door zo'n zware sanctie te treffen tegen iemand die op het politieke voorplan staat en bijzonder veel stemmen haalde, heeft de Brusselse PS opnieuw aangetoond dat "niemand boven de fundamentele principes en strijdpunten staat, of het nu een eenvoudige militant of belangrijk mandataris is", aldus de militant uit Sint-Gillis.

Nog volgens Tojerow toont de beslissing aan dat de "etno-nationalistische logica" in tegenspraak is met de universele waarden van de socialistische partij, en hij zegt niet akkoord te zijn met de kritiek van partijleden op zijn démarche, als zou hij met de klacht deelnemen aan een racistische of tegen Turken gerichte lynchpartij.

Man van links

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, zegt in een reactie dat hij een man is van links, van overtuiging en actie. Zijn resultaten op federaal en lokaal niveau pleiten in zijn voordeel en tonen een gebrek aan welwillendheid tegenover extreemrechts aan. Dat stelt Kir zaterdag in een reactie op de beslissing van de tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie om hem uit de partij te zetten.

"In het leven kan men van alles vluchten, maar niet van zijn geweten. Vandaag, net zoals bij het begin van mijn politiek engagement, is mijn geweten gerust. Ik ben fier op alle acties die ik heb gerealiseerd ten dienste van de bevolking", verklaart Kir in een eerste reactie.

Hij zegt teleurgesteld te zijn in zijn partij, maar verzekert dat zijn linkse ideeën nog intact zijn. "Uit respect voor de procedure ben ik terughoudend geweest. Dat was niet altijd gemakkelijk. Daarom betreur ik het dat sommigen binnen de partij dat fatsoen niet hadden en dat mijn proces in het openbaar is gevoerd. Vanavond, na de beslissing, kan ik eindelijk spreken. Ik lijk helemaal niet op de karikatuur die ze van mijn persoon gemaakt hebben. Ik ben een linkse man, een man met een overtuiging en een man van actie. Mijn resultaten op lokaal en federaal niveau pleiten voor mij."

"Het toont mijn gebrek aan welwillendheid tegenover extreemrechts voldoende aan. Ik heb mijn leven gewijd aan het bestrijden van extreemrechts, te werken aan meer sociale gelijkheid en mij in te zetten ten dienste van het volk. Ik ben vastbesloten om de feiten te reconstrueren en ik zal daarover binnenkort communiceren. Ik wil iedereen bedanken die mij hebben gesteund", klinkt het nog.

Aan de collega's van Belga liet Kir weten mogelijks in beroep te gaan tegen de beslissing. Hij heeft één maand de tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek, Emir Kir, PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni