Opinie

Edito: Kirs geflirt met extreemrechts is dodelijk voor de PS

Steven Van Garsse
© BRUZZ
15/01/2020

Aansluiting zoeken met de Brusselaars met buitenlandse roots. Het was een van de grote chantiers van wijlen Philippe Moureaux (PS) voor Brussel. Onder zijn leiding investeerde de PS sterk in het politieke personeel uit de migratie. Moureaux was ervan overtuigd dat hij, door Brusselaars met Marokkaanse en Turkse roots een stem te geven, het best de democratie kon dienen.

Dat was, zoals vaker bij Moureaux, ook niet wars van enig opportunisme. Zeker na de snel-Belgwet in 2000, werd de allochtone stem ook electoraal steeds interessanter. Migranten op de kieslijsten bleken een recept voor succes. Dat had Moureaux goed gezien.

Het was soms dansen op een slappe koord, maar het heeft de PS zeker geen windeieren gelegd. Zowel in het parlement als in de diverse schepencolleges kan de PS zich beroepen op uitstekende allochtone politici. Mede dankzij de PS is het parlement een vrij representatieve afspiegeling van Brussel.

Dat het ook mis kan lopen, zagen we al eerder. Vooral in de meer grillige Brusselse gemeentepolitiek dook het vermaledijde communautarisme op. Kandidaten zonder enige politieke ervaring of ideologische verbondenheid, werden bovenaan op lijsten gedropt met als enige bedoeling om stemmen te rapen. Alle partijen bezondigden er zich aan, maar CDH spande toch de kroon.

“Emir Kir levert de partij in Brussel veel stemmen op. Maar het geflirt met extreemrechts is dodelijk voor de PS”

Steven Van Garsse, senior writer BRUZZ

Wat de PS nu meemaakt, is van een andere orde. Burgemeester en kamerlid Emir Kir moet zich bij de waakzaamheidscommissie verantwoorden voor zijn geregelde contacten met de Turkse MHP, een partij die als populistisch rechts geboekstaafd staat, maar in het verleden zeker tot het extreemrechtse areaal mocht gerekend worden.

De MHP vormt vandaag een alliantie met de AK-partij van Erdogan.
PS-partijvoorzitter Ahmed Laaouej veroordeelde de contacten al, maar voor een aantal PS'ers gaat het niet ver genoeg. Voor hen kan Kir de PS beter verlaten. Hij bezorgt de partij te veel schade met zijn strapatsen. "Kir is eerst Turk, en dan pas socialist," zo klinkt het. Of met andere woorden: het communautarisme is doorgedrongen tot in de hoogste regionen van het partijapparaat.

Het wordt een breinbreker voor de kersverse PS-voorzitter. Kir levert de PS in Brussel veel stemmen op. Maar het geflirt met AKP en MHP is dodelijk voor de PS, zeker nu Turkije steeds meer de autocratische toer op gaat. En op een moment dat de PS zich tegen het nationalisme en extreemrechts in eigen land wil afzetten.

Voorlopig ligt het lot van Emir Kir in handen van vijf wijzen van de waakzaamheidscommissie, die geen politiek mandaat bekleden. Maar op een bepaald moment zal Laaouej moeten beslissen. En dan zal hij rekening moeten houden met de vele gezindten in de PS. Parlementsvoorzitter Rachid Madrane, de uitdager van Laaouej tijdens de voorzittersverkiezingen enkele maanden geleden, gaf al aan Kir te zullen verdedigen. Voor je het weet is de PS in een guerre des clans beland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Opinie , Emir Kir , PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni