'Emir Kir heeft geen plaats meer binnen PS'

Emir Kir_(c)_Kevin Van den Panhuyzen
Burgemeester Emir Kir (PS) in Sint-Joost op de dag van de stembusgang.
Burgemeester Emir Kir (PS) in Sint-Joost op de dag van de stembusgang.

Volgens senator en voormalig Brussels parlementslid Simone Susskind is de positie van partijgenoot en Tennoods burgemeester Emir Kir binnen de PS onhoudbaar geworden na zijn ontmoeting met extreemrechtse Turkse burgemeesters. "Ik hoop dat hij zelf tot die conclusie komt en de partij verlaat."

Kir moest in december vorig jaar door het stof, omdat hij die maand enkele Turkse burgemeesters ontvangen had. Dat gebeurde volgens Kir in het kader van een bezoek aan de Europese instellingen. Zeker twee burgemeesters maken deel uit van de MHP, een rechts-nationalistische politieke partij in Turkije die gelinkt wordt aan de extreemrechtse groepering Grijze Wolven.

Binnen de PS was men ook niet echt te spreken over de ontmoeting met de zeskoppige delegatie van Turkse burgemeesters. Emir Kir zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor het tuchtorgaan van de Franstalige socialisten. Een dubieuze primeur. En vorige week werd een petitie gelanceerd om Kir uit de partij te wippen. Die petitie werd 350 keer ondertekend.

Voor partijgenote en ULB-eredoctor Simone Susskind is de maat vol. "Kir moet stoppen met zijn schizofrene politiek. Het is tijd dat hij klare wijn schenkt", zegt ze in een interview met Le Vif.

Zijn ontmoeting met de burgemeester van Emirdag, zijn onduidelijke standpunt over de gewelddadige staatsgreep in Turkije en zijn onvermogen om de Armeense genocide te veroordelen. "De bodem is bereikt. Als hij voor het tuchtorgaan verschijnt, hoop ik dat hij zelf zijn conclusies trekt en de partij verlaat", aldus Susskind. "De PS staat voor respect voor mensenrechten en democratische waarden. Prominente leden zoals Kir moeten die ondubbelzinnig uitdragen."

Susskind erkent dat Emir Kir een absolute stemmenkaper is en misschien wel de populairste politicus van Turkse origine. "Daarom net mogen we van hem een minimum aan moed verwachten. Kir is een leider en een symbool binnen de Turkse gemeenschap. De PS zal hem nooit vragen te betogen voor de Turkse ambassade. Maar hij kan misschien wel zijn ongerustheid over het Turkse regime via zijn connecties kenbaar maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?