| Emir Kir (PS) kreeg na zijn ontmoeting met twee Turkse burgemeesters (zie foto) de wind van voren binnen zijn eigen partij.

Emir Kir op het matje voor omstreden ontmoeting

KVDP
© BRUZZ
13/12/2019
Updated: 15/12/2019 18.25u

Emir Kir zal voor de waakzaamheidscommissie van de PS moeten verschijnen. Het interne controleorgaan van de Franstalige socialisten moet oordelen of de ontmoeting van de burgemeester van Sint-Joost met extreemrechtse burgemeesters verenigbaar is met de partijstatuten. "Beschouwt Kir zichzelf nog als lid van de PS, met haar waarden? Zijn attitude toont het tegendeel."

Begin december zat de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) in zijn gemeentehuis aan tafel met zes Turkse burgemeesters. Die burgemeesters waren naar Brussel gekomen op uitnodiging van een Europese instelling.

Twee leden van de Turkse delegatie, de burgemeesters van Amasya en Kütahya, zijn lid van de MHP, een uiterst rechtse partij die banden heeft met de fascistische Grijze Wolven. "De socialistische waarden staan voor een duidelijke en geen dubbelzinnige houding: een cordon sanitaire tegen elke extreemrechtse partij, hier of elders", reageerde Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej een dag later.

'Gevoelige materie'

Brussels PS-militant en voormalig raadgever van Di Rupo Jérémie Tojerow wil een stap verder gaan en roept de waakzaamheidscommissie van de PS bijeen. "Dit is geen fijne of aangename beslissing, maar de weigering om extreemrechtse ideeën of partijen te banaliseren staan centraal in onze partij", schrijft Tojerow op sociale media.

"Deze ontmoeting was geen inschattingsfout. Kir sprak op sociale media in 2018 al over een "aangename ontmoeting" met een extreemrechtse burgemeester", gaat Tojerow verder. "Beschouwt meneer Kir zich nog als lid van de PS, geëngageerd door haar waarden? Voor velen doet zijn attitude het tegendeel denken."

"Het is cruciaal voor de Brusselse samenleving dat de grootste politieke kracht van ons gewest niet verzwakt wordt door herhaaldelijke gedragingen van een beperkt aantal mandatarissen." Meer commentaar wil de PS'er niet geven. "Dit is gevoelige materie", zegt Tojerow aan BRUZZ.

Ook PS-voorzitter Paul Magnette veroordeelt de ontmoeting van Kir met de Turkse burgemeesters. "Binnen onze partij handhaven wij het cordon sanitaire. Dat is niet alleen van toepassing op het Vlaams Belang, maar op alle extreem-rechtse partijen van waar ze ook komen", zei hij aan de Franstalig commerciële zender RTL.

Advies

Wanneer de waakzaamheidscommissie bijeenkomt is nog niet duidelijk. In het verleden moesten onder meer Yvan Mayeur en Pascale Paraïta voor de commissie verschijnen. "De waakzaamheidscommissie controleert of een mandataris de statuten van onze partij toepast", legt Brussels PS-woordvoerder Julian Schaak uit.

"Iedere militant kan de commissie oproepen en de commissie zelf bestaat uit militanten die geen ander politiek mandaat uitvoeren. Zij zijn dus onafhankelijk", aldus Schaak. De waakzaamheidscommissie kan in extreme gevallen oordelen over een uitzetting, maar zover zal het in dit geval niet komen. Schaak: "Waarschijnlijk zal dit leiden tot een advies voor de partijtop."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , extreemrechts , Emir Kir , PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni