Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node

| Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Emir Kir dient klacht in voor doodsbedreigingen op sociale media

TDN
© BRUZZ
31/12/2019

Burgemeester Emir Kir (PS) gaat een klacht indienen voor aanzetten tot geweld en bedreigingen op sociale media. In een Facebookpost is de burgervader van Sint-Joost-ten-Node met de dood bedreigd, nadat Kir enkele extreemrechtse Turkse burgemeesters had ontvangen.

Emir Kir kreeg het in december online nogal zwaar te verduren, omdat hij begin deze maand enkele Turkse burgemeesters ontvangen had. Dat gebeurde volgens Kir in het kader van een bezoek aan de Europese instellingen. Zeker twee burgemeesters maken deel uit van de MHP, een rechts-nationalistische politieke partij in Turkije die gelinkt wordt aan de extreemrechtse groepering Grijze Wolven.

Volgens de Tennoodse burgemeester, die met de burgemeesters voor de camera poseerde voor een groepskiekje, volgde daarop "een golf van haat" op sociale media. "Deze publieke aanvallen tegen mijn persoon kunnen niet meer door de beugel. De heksenjacht moet stoppen. Ik roep iedereen op om waardig te blijven in hun uitingen van kritiek", schrijft Emir Kir in een persbericht.

aze

| De groepsfoto waarover zoveel te doen is.

Doodsbedreiging

De burgemeester van Sint-Joost stapt dinsdag naar de politie om klacht in te dienen tegen één bepaalde persoon, die op Facebook schreef dat Kir "beter in een doodskist kon kruipen". Kir voelt zich geïntimideerd en zal ook het parket vragen om "een onderzoek te openen naar die doodsbedreiging".

"Het is duidelijk dat het individu me geen lange carrière toewenst en hoopt dat ik op brutale wijze verwijderd word van het politieke toneel", aldus Kir, die Facebook ook zal vragen om de haatberichten tegen zijn persoon te verwijderen. "Ik veroordeel met klem elke vorm van extreemrechts, of dat nu in België, Turkije of elders in de wereld is, en draag de linkse waarden met overtuiging uit", besluit hij.

Binnen de PS was men ook niet echt te spreken over de ontmoeting met de zeskoppige delegatie van Turkse burgemeesters. Emir Kir zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor het tuchtorgaan van de Franstalige socialisten in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Justitie , Emir Kir , Turkse rechts-nationalistische MHP , MHP , grijze wolven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni