Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node

| Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Eind januari duidelijkheid over lot Emir Kir

TG
© BRUZZ
13/01/2020
Updated: 13/01/2020 10.18u

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) verschijnt binnenkort voor de waakzaamheidscommissie van zijn partij PS. In tegenstelling tot eerdere berichten gebeurt dat niet vandaag maandag. Kir moet zich verantwoorden voor contacten met extreemrechtse burgemeesters uit Turkije. In het allerslechtste geval voor Kir wordt hij uitgesloten uit de socialistische partij. Eind januari zal daar duidelijkheid over zijn.

Emir Kir komt voor de waakzaamheidscommissie op vraag van een militant uit Sint-Gillis. Dat gebeurt nog niet deze maandag, zo corrigeert de PS berichten in de media. De commissie waakt over de statuten van de Franstalige socialistische partij. Ze zal nu bekijken of de handelingen van Kir wel overeenstemmen met de statuten. Elke militant kan de tuchtcommissie bijeen roepen. De leden zijn allemaal PS-militanten zonder mandaat.

Kir zal moeten uitleggen waarom hij begin december een aantal extreemrechtse Turkse burgemeesters ontving op het gemeentehuis van Sint-Joost. Het ging om een delegatie van burgemeesters waar ook twee leden van de Turkse MHP bij waren. Dat is een rechts-nationalistische partij.

Die ontmoeting zorgt binnen de PS voor wrevel. De Brusselse voorzitter Ahmed Laaouej zei eerder al dat de PS een cordon sanitaire hanteert tegen extreemrechts, in België en daarbuiten. Ook de nationale voorzitter Paul Magnette veroordeelde de ontmoeting. Weinig kopstukken vroegen tot nu toe echter om de uitsluiting van Kir. Senator Simone Susskind deed dat wel in weekblad Le Vif. "Er is geen plaats meer voor Kir bij de PS, hij moet z'n conclusies trekken," zei ze.

'Lynchpartij'

Volgens Emir Kir zelf is hij het slachtoffer van een "racistische en turkofobe lynchpartij". Z'n origine wordt misbruikt om hem aan te pakken, zei hij eerder. De tuchtraad kan beslissen om Kir uit de partij te zetten, maar kan ook adviezen formuleren aan de partijtop. Het gebeurt zelden dat kopstukken uit de partij gezet worden. Een bekend voorbeeld waarbij dat wel gebeurde is Pascale Peraïta die in opspraak was gekomen bij het Samusocial-schandaal.

De commissie werkt autonoom en geheim, meldt de woordvoerder van de Brusselse PS aan BRUZZ. Wanneer er vergaderd wordt is dus niet officieel geweten. Een beslissing van de tuchtcommissie wordt pas eind januari of begin februari verwacht. Voor de commissie samenkomt om Kir te ondervragen stellen twee leden een eerste rapport op.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Kir vandaag maandag voor de commissie zou komen. Dat wordt tegengesproken door de partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , Turkse rechts-nationalistische MHP , PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni