Enige kandidaat Actiris-directeur zakt

© brusselnieuws.be
28/01/2011
Laurent Delvaux, de enige kandidaat om de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris te leiden, is unaniem gebuisd door de selectiecommissie. Delvaux is van PS-signatuur en werd door de gewestreging naar voor geschoven. De al anderhalf jaar durende zoektocht naar een nieuwe topman moet opnieuw naar af.

Vorig jaar raakte de Brusselse regering het eindelijk eens wie de nieuwe topman van Actiris zou worden. Minister van Werk Benoît Cerexhe (CDH) wilde een partijgenoot naar voor schuiven maar het werd uiteindelijk een PS'er. Laurent Delvaux, voormalig kabinetschef van Eric Tomas en Françoise Dupuis, is nu echter onbekwaam bevonden door de selectiecommissie. Dat meldt de RTBF. Een blamage voor minister-president Charles Picqué (PS) en zijn ploeg, zegt de MR-oppositie.

De regering kan niet anders dan zich bij de beslissing neerleggen en de aanwervingsprocedure herstarten. Deze keer zal die trouwens ook open zijn voor kandidaten van buiten de publieke sector. Cerexhe hoopt tegen mei of juni een nieuwe directeur-generaal te benoemen. Tegen dan is ook de huidige directeur-generaal, ad interim sinds de vorige topman Eddy Courthéoux in juni 2009 op pensioen ging, ook einde carrière.

De enige kandidaat voor de post van adjunct-directeur-generaal, de Nederlandstalige Yves Bastaerts, is trouwens wel geslaagd maar die kan pas in functie treden als er ook een nieuwe directeur-generaal is. Cerexhe herinnert de 50/50-verdeelsleutel die geldt voor leidinggevende functies van de gewestelijke administraties en van de instellingen van openbaar nut. De nieuwe directeur-generaal kan dus enkel een Franstalige zijn.

Ook de personeelsdirecteur en het hoofd van de administratie van Actiris naderen trouwens de pensioengerechtigde leeftijd. De dienst die het recordaantal werklozen moet begeleiden dreigt dus nog even een stuurloos schip te blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni