Vincent De Wolf (MR) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

| Vincent De Wolf (MR).

Etterbeek gaat context plaatsen bij koloniale straatnamen en monumenten

© Belga
04/10/2023

De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), is van plan om uitleg en context te geven bij lokale straatnamen, beelden en andere monumenten met een koloniale achtergrond, in plaats van ze te verwijderen.

Met het initiatief volgt de gemeente het advies op van een commissie, bestaande uit burgers en politieke mandatarissen. Zij staken achttien maanden lang de koppen bij elkaar over het lot van de herinneringen aan het koloniaal verleden van ons land. Vanwege de interne verdeeldheid werd besloten dat context geven een betere oplossing zou zijn dan de monumenten en namen simpelweg uit het straatbeeld te halen.

In de eerste plaats zal Etterbeek elk jaar een evenement organiseren met uitleg over de kolonisering en dekolonisering. "Dat evenement zou moeten worden georganiseerd met kunstacademies, verenigingen en scholen", aldus de burgemeester.

Verder zal een groep experten, die "zo neutraal mogelijk" zijn, context voorzien voor de individuele locaties. Dat doen ze bijvoorbeeld door borden met uitleg. Tegen juni 2024 zou het plan op tafel moeten liggen bij de gemeenteraad, zodat de werken klaar zijn voor de lokale verkiezingen in oktober 2024.

In regio Brussel zijn de laatste jaren verschillende standbeelden gevandaliseerd. Op 15 september gooide iemand nog rode verf over een monument voor de "Belgische pioniers in Congo". De kleur symboliseerde het bloed aan hun handen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni