Etterbeek richt als eerste gemeente wijkadviesraad in

De wijkadviesraden worden bij loting samengesteld (archiefbeeld).

De gemeente Etterbeek zal vanaf 2020 via wijkadviesraden luisteren naar de bekommernissen van bewoners in bepaalde buurten. De adviesraden zullen door loting samengesteld worden. Ook vrijwilligers en handelaren kunnen erin zetelen. "Dit is een primeur in het Brussels Gewest."

De Etterbeekse wijkadviesraden zullen per wijk door loting samengesteld worden. Ook vrijwilligers, handelaren en organisaties mogen erin zetelen. Deze permanente vergadering zal beschikken over een participatief budget, bijvoorbeeld voor stedelijke infrastructuur zoals bankjes en waterfonteinen.

De wijkraad kan aan het college of aan de gemeenteraad adviezen en aanbevelingen formuleren. Anderzijds zal het schepencollege zijn geplande projecten in de buurt steeds aftoetsen bij de wijkraden, zodat buurtbewoners nooit voor onaangename verrassingen staan.

De absolute primeur is voor de wijken rond 'De Jacht' en het Jourdanplein, waarvoor begin volgend jaar wijkadviesraden ingericht worden. "Deze buurten vertegenwoordigen het diverse Etterbeek heel goed", lichtte Karim Sheikh Hassan (Ecolo), schepen voor Participatieve Democratie, toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?