Europese Commissie belegt vergadering over eiercrisis

© Landbouwleven

De Europese Commissie wil voor eind september een vergadering beleggen met de landen die getroffen zijn door de fipronilcrisis in de eiersector. Dat maakt commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis vrijdag bekend. Hij roept de lidstaten ook op elkaar niet zwart te maken.

Aan de "vergadering op hoog niveau" zouden de verantwoordelijke ministers deelnemen, samen met vertegenwoordigers van de nationale voedselveiligheidsagentschappen. Twaalf EU-landen zijn intussen bij de crisis betrokken, die in België en Nederland haar oorsprong lijkt te vinden. De vergadering zou plaatsvinden "zodra we alle feiten tot onze beschikking hebben", zegt Andriukaitis, maar hij hoopt dat dat nog voor het einde van september is.

"We moeten in detail onderzoeken wat er gebeurd is. We hebben een volledige analyse nodig. Onze experten moeten uitzoeken waar de problemen zijn opgedoken zodat we kunnen praten over oplossingen en de weg die we moeten volgen", aldus de Litouwse eurocommissaris.

'Strengste normen ter wereld'
Andriukaitis toetste zijn voorstel voor een crisisvergadering naar eigen zeggen af met Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme en zijn Duitse en Nederlandse collega's Christian Schmidt en Martijn van Dam. De voorbije dagen vlogen de verwijten tussen de drie heen en weer, met de beschuldiging door Ducarme dat Nederland al in november 2016 van het illegale gebruik van fipronil in de eiersector op de hoogte was als hoogtepunt.

Van Dam heeft bij Ducarme zijn ongenoegen geuit over deze beschuldiging.

Andriukaitis wil dat de lidstaten stoppen met elkaar "zwart te maken en te beschuldigen". "We hebben een goed systeem", verwijst hij naar het intussen veelbesproken Rapid Alert System, "en ontegensprekelijk ook de strengste voedselveiligheidsnormen ter wereld. We moeten samenwerken om de noodzakelijke lessen te trekken en stappen vooruit te zetten, in plaats van energie te verspillen bij het aanwijzen van schuldigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook