| Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees parlement, geflankeerd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Europese instellingen houden minuut stilte voor slachtoffers terroristische aanslagen

© Belga
11/10/2023

De voorzitters van de drie grote Europese instellingen hebben woensdagnamiddag een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen van het Palestijnse Hamas in Israël. Het herdenkingsmoment vond plaats voor het Europees Parlement in Brussel.

"7 oktober is een dag die wereldwijd gekend zal blijven staan als een dag van schande", zei Parlementsvoorzitter Roberta Metsola, geflankeerd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Ook de Israëlische ambassadeur bij de EU was aanwezig. "De wereld was getuige van de moord op joden, gewoon omdat het joden waren. Alweer", sprak Metsola.

Het geweld barstte zaterdagochtend in alle hevigheid los toen Hamas-militanten vanuit de bezette Gazastrook met massale raketaanvallen het offensief op Israël openden en Israëlische dorpen aanvielen. Er is sprake van 1.200 doden en minstens 3.000 gewonden. Het aantal doden als gevolg van de daaropvolgende luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook is gestegen tot 1.050. Volgens de autoriteiten in Gaza zouden daarnaast zo'n 5.200 mensen gewond geraakt zijn.

"Hamas is een terroristische organisatie, die op geen manier de legitieme verlangens van het Palestijnse volk vertegenwoordigt", zei Metsola, die opnieuw de aanvallen veroordeelde en de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars in de Gazastrook vroeg.

Oorlogsdaad

Eerder op de dag ging Von der Leyen al een minuut stilte voor tijdens het wekelijkse college van de Europese Commissie. De aanval van Hamas tegen Israël omschreef ze als een "oorlogsdaad, en ze herbevestigde dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen.

"Deze onschuldigen zijn gedood om één enkele reden: omdat ze joden waren die in de staat Israël leefden. Het gaat om een oud kwaad, dat ons aan het meest duistere verleden herinnert en dat ons diep vanbinnen erg shockeert", aldus nog von der Leyen.

Ze verdedigde de beslissing van haar Commissie om de Europese ontwikkelingssteun voor de Palestijnen aan een herziening te onderwerpen. "Onze humanitaire steun aan het Palestijnse volk wordt niet in vraag gesteld. Maar het is echter wel belangrijk om onze financiële steun aan Palestina grondig te herbekijken."

Von der Leyen zei nog dat Europese financiële middelen nooit voor Hamas of naar andere terroristische organisaties bestemd zijn geweest en dat ook nooit zullen zijn. "We gaan heel onze portefeuilles onderzoeken in het licht van de evolutie van de situatie op het terrein", besloot ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni