Europese wetten, Brusselse toepassing

Kiezen voor het Europees parlement is ook – een beetje – mee de toekomst van het Brussels Gewest bepalen.

Sinds 2008 telt de Brusselse administratie een coördinatiecel Europa. Daar wordt nagegaan welke Europese richtlijnen moeten omgezet worden in Brusselse wetten en besluiten. Die hebben vooral te maken met leefmilieu en energie, maar ook met mobiliteit, of begrotingsdiscipline.
Er wordt wel eens gezegd dat de EU de helft van onze wetgeving bepaalt. Voor leefmilieu zou dat zelfs om tachtig procent gaan.

“Daar wil ik geen cijfer op plakken,” zegt Reinout Van Hullebus van de coördinatiecel. “Wat ik weet, is dat er jaarlijks vijftig à honderd richtlijnen omgezet moeten worden in Belgisch recht, en niet noodzakelijk allemaal in Brusselse wetten.”

Die omzetting gebeurt sneller dan vroeger. Vandaag is slechts 1,3 procent van de richtlijnen niet tijdig omgezet, al vraagt Europa om nog beter te presteren.

Tegelijk houdt de cel Europa van het Brussels Gewest het overzicht over de inbreuken die door de Europese Commissie worden vastgesteld.

In 2013 liepen zo negen inbreukdossiers, waarvan die op het zuiveren van het stedelijk afvalwater de meest in het oog springende is. Maar ook over stedenbouwkundige lasten, luchtkwaliteit en gelijke kansen zijn er klachten van Europa.

Hoe dan ook is de invloed van Europa op de wetgeving van de lidstaten vandaag groter dan ooit, maar ligt die de laatste tijd ook meer en meer onder vuur. Met name eurosceptische partijen willen af van die ‘bemoeizucht’ en ‘regelneverij’. Meer of minder Europa is de inzet van deze Europese verkiezingen. Behalve dan in België, waar het euroscepticisme veel minder opgang maakt dan in Engeland of Nederland.
 

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?