Regering maakt geld vrij voor vijfde Europese school

© Saskia Vanderstichele
| De bestaande Europese school in Laken.

Tussen 50 en 70 miljoen euro: zoveel geld maakt de federale regering vrij voor een nieuwe Europese school. Het gaat om een nieuwbouwcomplex op de vroegere terreinen van de NAVO in Evere, schrijft De Morgen zaterdag.

De beslissing over die school werd al in 2015 genomen.

In totaal zullen tot 2.500 leerlingen les moeten volgen op de Europese school in Evere, bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die belast is met de Regie der Gebouwen, aan de krant. Het initiatief maakt deel uit van het pact voor strategische investeringen.

Over heel Europa bestaan veertien Europese scholen. In ons land liggen er vijf, waarvan één in Mol. Het hoofdstedelijk gewest herbergt de vier overige officiële Europese scholen.

In eerste instantie zijn vooral kinderen van ouders die voor de Europese instellingen werken het doelpubliek. Zij kunnen er gratis terecht en krijgen ook voorrang bij de inschrijvingen. In theorie zijn ook 'lokale' kinderen of kinderen van andere expats welkom - als ze meerdere duizenden euro's inschrijvingsgeld betalen - maar daar komt zeker in Brussel in de praktijk weinig van terecht, vanwege plaatsgebrek.

Het kabinet-Jambon geeft aan dat op september 2019 wordt gemikt.

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?