Europese school eist 3 miljoen euro terug van ex-boekhouder

© EEB1
| Europese School 1 in Ukkel vlakbij Ter Kamerenbos.

De voormalige boekhouder van de Europese School van Brussel 1, gevestigd in Ukkel, zou tussen 2006 en 2012 bijna 3 miljoen euro ontvreemd hebben van de school. De man maakte gebruik van dubbele facturatie via een valse rekening.

De Europese School naast het Ter Kamerenbos eiste dinsdag voor de correctionele rechtbank 2,9 miljoen euro terug van zijn voormalige boekhouder. Die zou de enorme som via een systeem van dubbele facturatie van de school gestolen hebben.

Schijnvennootschap HDP

Boekhouder Jacques D. richtte zelf een schijnvennootschap op en gaf die de naam "Habitation domotique piscine et jardins". De afkorting daarvan is HDP, net als de afkorting van organisatie Hulp der Persoons (HDP).

De Europese School steunt dat sociaal secretariaat financieel. Jacques D. maakte daar handig gebruik van en stortte telkens hetzelfde bedrag op de bankrekening van zijn schijnvennootschap. Dat viel amper op in de boekhouding.

Auto en huis voor vriendin

"Het sociaal secretariaat werd steeds betaald, waardoor de school niets in de gaten had. Op een bepaald moment merkten we op dat de professionele kost hoger lagen dan verwacht, maar we zagen er niet meteen fraude in", getuigt bestuurder Muriel Gillet.

Met het geld kocht Jacques D. onder meer mooie auto's en een huis voor een vriendin. De ex-boekhouder wordt gezien als het spilfiguur, maar ook zijn vrouw, zoon, dochter en de vriendin in kwestie worden vervolgd. Daarnaast zouden ook drie ex-werknemers van de school medeplichtig zijn.

Het proces voor de correctionele rechtbank gaat donderdag voort. Dan is het openbaar ministerie aan zet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?