Tijdelijke Europese school volgend jaar in Evere

© PhotoNews
| Oud NAVO-hoofdkwartier in Evere

Op vrijdag werd door de federale ministerraad beslist dat er in 2021 een tijdelijke, Europese school zal worden geopend ter hoogte van de oude NAVO-site in Evere. De school komt er in afwachting van de bouw van een permanente school.

De tijdelijke school zal plaats bieden aan 1.500 leerlingen, het nieuwe gebouw moet er 2.500 kunnen huisvesten. Dat laat minister van Justitie en Europese zaken, belast met regie der gebouwen, Koen Geens (CD&V) weten.

“Brussel is de hoofdstad van de EU en de NAVO. De stad is een uitvalbasis voor 5.400 diplomaten en 20.000 lobbyisten en is daarmee bij uitstek de belangrijkste diplomatieke stad ter wereld. Die rol moeten we ook maximaal blijven uitspelen. Het aanbieden van internationaal onderwijs speelt daarin een belangrijke rol,” aldus Geens.

Oorspronkelijk waren Europese scholen bedoeld om de kinderen van Europese ambtenaren onderwijs aan te bieden in het land van tewerkstelling. Maar het idee van de Europese school was zo succesvol dat ook kinderen van niet-ambtenaren er hun weg naartoe vonden.

Europese scholen zijn officiële erkende openbare scholen die zowel kleuter-, lager als middelbaar onderwijs aanbieden en geleid worden door een overkoepelend Europees netwerk. Er wordt les gegeven in verschillende talen zoals Frans, Engels en de eigen moedertaal.

Naast België hebben ook Duitsland, Luxemburg, Nederland, Spanje en Italië al scholen op hun grondgebied. In totaal zijn er al dertien Europese scholen met in totaal bijna dertigduizend leerlingen, waarvan er vier in Brussel gevestigd zijn. Met ook een school in Mol brengt dat het Belgische totaal op vijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?