'Vijfde Europese school nodig in 2015'

De vier Europese scholen in Brussel tellen dit schooljaar bijna 11.000 leerlingen. Aan het huidige groeiritme moet er tegen 2015 een vijfde school bijkomen. Dat zegt Kari Kivinen, de secretaris-generaal van de Europese scholen aan brusselnieuws.be.

In het schooljaar 2006-2007 waren de drie oudste Europese scholen samen goed voor ongeveer 8.500 leerlingen. Een jaar later ging de vierde Europese school open. Sindsdien is het leerlingentotaal met meer dan driezuidend gegroeid. Dat blijkt uit gegevens van de raad van bestuur van Europese Scholen.

Momenteel gaan 10.965 leerlingen naar een de vier Europese scholen in Brussel. Die groeien daarmee nog sneller dan de andere netten. Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) berekende eerder dat de Europese scholen vorig jaar al goed waren voor 4,3 procent van de totale schoolbevolking. Zes jaar eerder was dat nog nog 3,8 procent.

De verwachting is dat de groei zal aanhouden en dat over twee jaar een vijfde Europese school nodig is. De totale capaciteit van de vier scholen bedraagt 11.400 leerlingen en jaarlijks komen er ongeveer 300 bij.

"De opname van nieuwe lidstaten in de Europese Unie is de voornaamste verklaring voor die stijging, maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de oprichting van nieuwe uitvoerende agentschappen die in Brussel zijn gevestigd en een stijging van het aantal geboorten."

Momenteel is nog niet duidelijk waar een vijfde Europese school zou kunnen komen. "De onderhandelingen daarover lopen, maar in dit stadium kunnen we daar nog niets over communiceren", aldus secretaris-generaal Kari Kivinen. "Wij hebben er vertrouwen in dat we tijdig een oplossing vinden."

Eerste in Ukkel
De eerste Europese school werd in 1958 opgericht in Ukkel. Daarna volgden Sint-Lambrechts-Woluwe (1974) en Elsene (1999). De vierde school opende in 2007 en kreeg vorig jaar definitief onderdak in Laken.

De Europese scholen hebben zestien taalafdelingen. "De scholen zijn in de eerste plaats bedoeld voor de kinderen van het personeel van de Europese instellingen, maar ook andere kinderen kunnen er ingeschreven worden als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Omgekeerd geldt dan weer dat niet alle kinderen van Europese ambtenaren per definitie naar een Europese school gaan."

Ook in andere landen bestaan Europese scholen, veertien in totaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?