| Het Koning Boudewijnstadion afbreken en op die plek een nieuw Eurostadion zetten, kan ook. Alleen is die plaats al aan shoppingcenter NEO beloofd.

Eurostadion: wat nu?

BVR
© BRUZZ
08/12/2017
Updated: 08/12/2017 16.55u

Brussel mag dan wel het EK 2020 missen als gaststad, het Eurostadion is nog niet van de baan. De vergunningsaanvraag loopt, en zowel voetbalbond als politici zeggen ook zonder Euro 2020 verder te willen met het project. Al gaan er stemmen op voor een kleiner stadion, al dan niet op de plek van het huidige Koning Boudewijnstadion. BRUZZ overloopt de opties.

1. Huidig ontwerp behouden

De vergunningsaanvraag voor een stadion met 60.000 zitjes en een innovatiecampus is lopende. In januari 2018 beslist minister Joke Schauvliege (CD&V) hierover. Ondanks heel wat negatieve adviezen, onder andere voor mobiliteit, bestaat de kans dat het toch wordt goedgekeurd, op voorwaarde bijvoorbeeld dat het op- en afrittencomplex verbeterd wordt, iets waarvoor Ghelamco wil betalen.

Toch staat niet iedereen te springen voor dit voorstel. Zowel Anderlecht als de voetbalbond geven aan liever een kleiner stadion te willen.

2. Kleiner stadion

“Een stadion van 40 à 45.000 man, daar is niets mis mee”, zei voetbalbond-CEO Koen De Brabander donderdag aan BRUZZ. Ook kandidaat-huurder Anderlecht heeft het laatste voorstel van Ghelamco - met 60.000 zitjes - verworpen omdat het te groot is. In de demonteerbaarheid ervan geloven ze niet.

Ook bouwheer Ghelamco is een kleiner stadion niet ongenegen. "We hebben het in de omgevingsvergunning al kleinschaliger gemaakt", zegt woordvoerder Philip Neyt, "ik stel voor om daarop verder te werken, desnoods in overleg met de stakeholders." Voor een significant kleiner stadion moet wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd, maar daar is nu door het wegvallen van het EK 2020 tijd voor.

Al moet er ook niet te lang getalmd worden. Het huurcontract tussen de Rode Duivels en het Koning Boudewijnstadion loopt immers af op 30 juni 2018. Daardoor moeten ze gaan spelen in kleinere stadia in bijvoorbeeld Brugge of Luik, waardoor de voetbalbond belangrijke inkomsten mist. In 2020 wordt het Koning Boudewijnstadion afgebroken.

3. Koning Boudewijnstadion

Of niet, want verschillende partijen zoals de N-VA, Groen en zelfs de MR bij monde van Didier Reynders pleiten voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion.

Nochtans wijst een studie van Stadium Consultancy uit dat dit onmogelijk is. Omdat de studie besteld werd door Ghelamco, wordt de inhoud in twijfel getrokken, maar de feiten spreken voor zich. Zo is de hellingsgraad van de tribune te laag, zit men (veel) te ver van het veld, is de beenruimte onvoldoende en staat het stadion niet op de Noord-Zuidas.

Wil dat stadion voldoen aan de UEFA-eisen, bijvoorbeeld voor een Champions League wedstrijd, dan is volledig afbreken en heropbouwen de enige optie. De plek is alvast goed ontsloten, met een metrostation en verschillende tramlijnen. Alleen is die plaats al beloofd aan shoppingcenter NEO. Of het project van de PS zal wijken voor dat van de MR/ Open VLD is nog maar de vraag.

4. Nieuwe locatie

Men kan ook uitkijken naar een andere locatie zoals Schaarbeek Vorming, dat eerder mee in de running was als locatie voor een moderne voetbaltempel. Al zal dat ook mobiliteitsproblemen opleveren, met ten Zuiden ervan shoppingcenter Docks, en ten Noorden misschien shoppingcenter Uplace, dat net vandaag/vrijdag weer in de media opduikt.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Eurostadion, voetbalstadion, Ghelamco, Bart Verhaeghe, EK 2020

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni