Evere verhoogt onroerende voorheffing

© Bart Dewaele
| Het gemeentehuis van Evere.

Zoals verwacht keurde de gemeenteraad van Evere dinsdagavond de begroting voor 2019 goed. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. Die laatste is niet te spreken over de verhoging van de onroerende voorheffing. Ook de gebrekkige communicatie van het gemeentebestuur baart hun zorgen.

Omdat Evere onder financiële voogdij van het Gewest staat, moet ze een financieel driejarenplan voorleggen. Dat werd dinsdagavond op de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd, ruim een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In dat plan staat hoe de gemeente tegen 2021 een begroting in evenwicht wil hebben.

Enerzijds worden geplande investeringen, zoals die in een nieuw sportcomplex, uitgesteld. Maar de gemeente zorgt ook voor meer inkomsten, onder meer door de verhoging van de onroerende voorheffing. Die zou elk jaar 800.000 euro moeten opbrengen.

Om de pil te vergulden, komt er voor eigenaars die zelf hun enige woning bewonen een 'Be Evere-premie' van 105 euro. De gemeente haalde de mosterd bij het Gewest, waar Everenaars Guy Vanhengel (Open VLD) en Rudi Vervoort (PS) in 2017 een Be Home-premie in het leven riepen.

'Middenklasse extra belast'

Toch is niet iedereen te spreken over deze maatregel. "Ook gewone mensen hebben soms een tweede eigendom, zij worden nu zwaarder belast", zegt oppositielid Alain Vander Elst (MR) . "En als zij dat goed verhuren, zullen de huurders de dupe zijn, want eigenaars moeten de huur wel omhoog trekken."

Ook oppositielid Philip Surmont (N-VA) is niet enthousiast. "Het is en blijft een belastingverhoging voor de middenklasse", zegt hij, "dat terwijl eigenaars toch al serieus belast worden in Evere. Daarenboven is de premie niet geïndexeerd en de onroerende voorheffing wel. De premie zal dus elk jaar een steeds kleiner stuk van de belastingverhoging dekken."

Toch zien de oppositieleden ook goede elementen in het plan. "Zo wordt de gemeentelijke reserve van 14 miljoen euro voor de helft aangesproken om de schulden af te betalen", zegt Surmont.

Incommunicado

In elk geval hoopt de oppositie dat de communicatie in het vervolg wat beter loopt. "We hebben deze nota maandag pas kunnen inkijken en moesten daar dinsdag al over stemmen", zeggen zowel Surmont als Vander Elst. "Dat we geen enkele investering konden doen als gemeente bijvoorbeeld, zijn we zelf pas in augustus te weten moeten komen. Ze hebben ons dat nooit verteld", aldus Surmont.

Ook Ecolo-Groen sluit zich aan bij die kritiek. "Deze meerderheid communiceert gewoon niet of vaag", zegt Jean-Philippe Mommart. "Ook nu weer staat er in hun oriëntatienota dat ze een school willen, maar in het budget is daar niks over terug te vinden. Ook over wie die school moet besturen of om hoeveel plaatsen het gaat, is geen info. Dat terwijl ze al tien jaar over die school aan het praten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?