Extra financiering voor woonzorgcentra

© pagode
| Woonzorgcentrum breidt uit tot 150 plaatsen

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) maakt 22 miljoen euro vrij voor woonzorgcentra die met een personeelstekort kampen. Naar schatting gaat er per jaar 430.000 euro meer naar de Brusselse voorzieningen: een toename van 27%. “Het is een eerste stap, maar de volgende Vlaamse regering zal meer moeten doen", klinkt het bij de vakbond.

Vier Brusselse woonzorgcentra komen in aanmerking voor extra financiering, de zogenaamde bijkomende erkenning. Het gaat om de woonzorgcentra Pagode, De Wand, Warlandis en Eureka.

“De toewijzing van de bijkomende erkenning gebeurt op basis van criteria die voor alle woonzorgcentra hetzelfde zijn,” zegt Vandeurzen aan BRUZZ. “Het gaat om gegevens die aantoonbaar maken dat de geselecteerde woonzorgcentra zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de zorg van zwaar zorgbehoevende bewoners, en hiervoor nog geen bijkomende financiering kregen.”

Woonzorgcentra die onder verscherpt toezicht geplaatst werden in Brussel komen niet in aanmerking voor de bijkomende erkenningen. Het woonzorgcentrum Le Clos Bizet in Anderlecht kwam vorige maand nog in opspraak toen er wantoestanden aan het licht kwamen.

'Werkdruk neemt enorm toe'

Door de toenemende zorgzwaarte in woonzorgcentra investeerde de Vlaamse regering de afgelopen jaren reeds 79 miljoen euro in de sector om het personeelstekort op te lossen. Nu komt daar dus nog eens 22 miljoen euro bij.

“Het is een stap in de goede richting,” klinkt het bij Olivier Remy, vakbondssecretaris bij LBC-NVK, “maar de werkdruk neemt enorm toe en de financiering niet genoeg. De volgende Vlaamse regering zal meer moeten doen. Een meerjarenplan zou een goed idee zijn."

De vakbond plant volgende week acties om meer aandacht te vragen voor de ouderenzorg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?