Woonzorgcentrum Pagode van Armonea

Private woonzorgcentra willen Oekraïense vluchtelingen opvangen

KVDP
© BRUZZ
03/03/2022

De Vlaamse koepel van private ouderenzorgvoorzieningen Vlozo en zijn Franstalige tegenhanger Femarbel hebben hun leden opgeroepen om capaciteit te voorzien voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het enthousiasme is volgens beide koepels groot. “Er zijn honderden bedden vrij in onze rusthuizen.”

Vlozo, de sectorfederatie die private residentiële ouderenvoorzieningen verenigt, heeft haar leden gisteren opgeroepen om solidair te zijn met de Oekraïners die momenteel hun land ontvluchten door de oorlog. Concreet heeft de federatie haar leden, waaronder de grote rusthuizengroepen Armonea en Korian die ook in Brussel voorzieningen hebben, gevraagd om capaciteit vrij te maken voor de opvang van vluchtelingen, indien dat nodig zou zijn.

“Het gaat om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in assistentiewoningen en oudere hulpbehoevenden in woonzorgcentra,” zegt gedelegeerd bestuurder van Vlozo Johan Staes. Hoeveel plaatsen er binnen het netwerk van Vlozo beschikbaar zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk. Daarover wordt momenteel nog vergaderd met de verschillende leden.

“We hebben al veel positieve reacties gekregen,” zegt Staes. “We kijken in de eerste plaats naar Vlaanderen, maar grote groepen als Armonea en Korian hebben ook in Brussel voorzieningen. Het is vanzelfsprekend dat ook zij capaciteit vrijmaken.” “We moeten nog zien of het nodig zal zijn, maar uiteraard zijn wij bereid om mensen op te vangen, verspreid over onze verschillende netwerken,” zegt de woordvoerder van de Armonea-groep.

'Honderden bedden vrij'

De vergadering met de Vlozo-leden is op het moment van schrijven nog aan de gang. Het is de bedoeling dat zij donderdagavond doorgeven hoeveel bedden zijn kunnen vrijmaken. “Er zijn heel veel mensen die iets willen doen,” zegt Vlozo-woordvoerster Emilie Willems. “De cijfers zijn nog volop aan het binnenkomen en zullen geïnventariseerd worden vanuit het crisiscentrum. Het is nu al duidelijk dat er meer dan tweehonderd assistentiewoningen beschikbaar zullen zijn, maar dat aanbod is nog aan het groeien.”

Om hoeveel Brusselse plaatsen het zal gaan, moet de komende dagen duidelijk worden.

Ook Femarbel, de Franstalige tegenhanger van Vlozo, heeft haar leden opgeroepen om bedden vrij te maken. Hoeveel plaatsen er in Brussel beschikbaar zullen zijn is ook hier nog niet duidelijk. Dat moet de komende dagen duidelijk worden. “Er zijn honderden bedden vrij in de rusthuizen van onze leden. Er zijn dus mogelijkheden,” zegt secretaris-generaal Vincent Fredericq. “Voor de assistentiewoningen ligt dat anders. Daar is het aantal plaatsen beperkt.”

Zorgnet-Icuro, de Vlaamse koepel van openbare zorginstellingen, heeft voorlopig geen plannen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. “Bij onze leden is er sowieso weinig leegstand,” klinkt het daar.

Vlozo nam het initiatief voor de opvang van vluchtelingen na contact met het kabinet van de eerste minister. Die reageerde positief op het voorstel. Er is ook contact gepland met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni