Faciliteitengemeenten sturen Franstalige brief over verkiezingen

© PhotoNews
| Homans houdt vast aan de decretale regel dat Franstaligen die een document in hun taal willen ontvangen, dat telkens opnieuw moeten aanvragen.

De faciliteitengemeenten Linkebeek en Drogenbos volgen het voorbeeld van Wezembeek-Oppem om eigen oproepingsbrieven te versturen, naast de kiesbrieven die Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte twee weken geleden in opdracht van Vlaams minister Liesbeth Homans reeds verzond.

De burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten protesteerden eerder reeds tegen het feit dat De Witte alle oproepingsbrieven in het Nederlands verstuurde. Homans houdt immers vast aan de decretale regel dat Franstaligen uit deze gemeenten die een document in hun taal willen ontvangen dat telkens opnieuw moeten aanvragen, terwijl de burgemeesters verwijzen naar het feit dat de Raad van State tot dusver reeds in twee arresten aangaf dat Franstaligen dit slechts een keer om de vier jaar moeten melden. Volgens hen kan de oproepingsbrief onmiddellijk in het Frans verstuurd worden naar degenen die zich de afgelopen jaren hiervoor registreerden.

In Wezembeek-Oppem, Linkebeek en Drogenbos beslisten de schepencolleges al om eigen oproepingsbrieven te versturen conform de arresten van de Raad van State. In Sint-Genesius-Rode besliste het schepencollege (met inbegrip van de Vlaamse oppositie) reeds unaniem om de brieven overeenkomstig deze arresten te laten drukken, maar moet het college nog een beslissing nemen over de verzending.

In Wemmel beperkt het gemeentebestuur zich tot een gewone brief aan de circa 100 Franstaligen die zich registreerden voor de vier jaar om hen te melden dat het college niet akkoord gaat met de oproepingsbrief van De Witte en de betrokkenen, zoals andere Franstaligen, indien gewenst een kiesbrief in hun taal kunnen komen afhalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?