Federale ambtenaren staken

© PhotoNews
| In de Noordwijk, met WTC-torens, werken veel federale ambtenaren.

De federale ambtenaren staken vandaag/maandag tegen hun stiefmoederlijke behandeling door minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA). Het openbaar vervoer is niet betrokken.

Met de staking willen de bonden protesteren tegen de "aanvallen" van Vandeput op het ambtenarenapparaat, zoals het afbouwen van de vaste benoeming, het beknibbelen op hun verlofregeling of het invoeren van interimarbeid.

De geplande staking maandag zal "vrij algemeen" worden opgevolgd, verwacht ACV-secretaris Mark Saenen.

Zo zal er worden gestaakt in de federale overheidsdiensten, de sociale zekerheidsinstellingen, de federale wetenschapsinstellingen maar ook de gevangenissen of de gesloten centra. Het openbaar vervoer (NMBS) of bpost zijn niet betrokken.

De vakbonden hebben al gewaarschuwd voor meer acties de komende weken en maanden. De vakbonden en het kabinet Vandeput onderhandelen over een nieuw statuut voor de federale ambtenaren.

Het water tussen beiden is erg diep. "Het is best mogelijk dat we éénmaal maal per week gaan staken, mogelijk via beurtstakingen in de provincies".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?