Fonteyn: ‘Picqué is totaal mislukt in zijn missie’

© tvbrussel
26/04/2013
Charles Picqué (PS) staat 19 jaar aan het hoofd van het Brusselse Gewest, maar zijn beleid is een mislukking. Dat vindt journalist Guido Fonteyn. "Op gebied van de structuur van Brussel is er geen stap vooruit gezet."

Op 7 mei neemt Charles Picqué (PS) na 19 jaar afscheid als minister-president van het Brusselse Gewest. Dan stort hij zich volledig op de burgemeestersfunctie van 'zijn' Sint-Gillis en volgt Rudi Vervoort hem op.

Oud-journalist Guido Fonteyn maakt bij tvbrussel een hard bilan van bijna twee decennia Picqué. "Ik vind dat hij in zijn opdracht volkomen is mislukt", zegt hij. "Hoewel hij bijna 20 jaar aan de macht was, heeft hij geen blijk gegeven van een groot project of een grote visie op het Gewest. De structuur van Brussel met 19 baronieën is niet veranderd. Op dat gebied hebben we geen enkele stap vooruit gezet."

'Dicht bij FDF'
Onder het bewind van Picqué heeft Brussel wel grote veranderingen ondergaan, maar volgens Fonteyn is dat niet de verdienste van de minister-president. "Men stond erbij en keek ernaar. Het beleid heeft die veranderingen niet voorbereid of gestuurd", zegt hij.

Ook de communautaire standpunten van Picqué zijn volgens Fonteyn niet van deze tijd. "Ik vrees dat hij nog behoort tot een generatie van Franstaligen die het idee 'Bruxelles français' nooit hebben kunnen laten varen", klinkt het. "Ik denk dat hij behoort tot de fractie van de PS die vrij dicht bij het FDF staat en die diep vanbinnen Brussel liever zonder Vlamingen ziet."

'Andere uitdagingen'
Picqué is ook de man van de wijkcontracten en de stadsvernieuwing. Die hebben sommige wijken doen heropleven. Maar ook hier krijgt de minister-president kritiek te slikken. "Een aantal wijkcontracten, die sterk van bovenuit gestuurd werden door de gemeenten, zijn niet goed gelopen", zegt An Descheemaeker van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral). "Een aantal contracten heeft een invloed gehad op de sociale mix in de wijk. Met de komst van middenklasse neemt de druk op de woningmarkt toe, waardoor armere mensen niet meer in de wijk kunnen blijven wonen."

De stadsvernieuwing krijgt meer bepaald in de Zuidwijk een zure smaak. "De overheid, die daar een publiek-privaat partnership had opgestart, heeft er een zeer perverse rol in gespeeld", zegt Descheemaeker. "Door de instorting van de kantoormarkt kwamen er geen investeringen meer vanuit de privé. Maar om de site te ontwikkelen moest er daar onteigend worden. Om de prijzen te laten zakken voor de onteigening heeft men de wijk zeer lang laten verloederen."

Picqué laat wel een aanzet na tot het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling. Dat wil het toekomstige beleid uitstippelen op het vlak van mobiliteit, ruimtelijke ordening, wonen en werken. "De verloedering en de stadsvlucht zijn verminderd", zegt Descheemaeker. "Vandaag zijn er andere uitdagingen. Armoede, een dualisering van de maatschappij, mensen die geen woning vinden. Dat legt ook een zeer zware druk op de leefbaarheid van het Gewest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni