Picqué maakt balans: 'Tekortgeschoten op mobiliteit'

© brusselnieuws.be
06/04/2013
Het Gewest heeft geen antwoord kunnen bieden op het mobiliteitsprobleem. Dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden. Dat zegt afscheidnemend minister-president Charles Picqué (PS).

Over een maand geeft Charles Picqué de fakkel door aan partijgenoot Rudi Vervoort. In een gesprek met De Tijd en L'Echo blikt hij terug op zijn 19 jaar als Brussels minister-president.

"De mobiliteit in Brussel is een si tuatie die we niet hebben kunnen beheersen. Dat geef ik toe", aldus Picqué. De filedruk in en rond Brussel behoort al jaren tot de hoogste van Europa.

Ook de werkloosheid is een pijnpunt: die steeg van goed 12 procent in 1989 tot meer dan 20 procent nu. Maar hier roept Picqué verzachtende omstandigheden in.

"'We zijn niet tevreden met die cijfers. Maar ik beschouw dat niet als een mislukking. We hadden die demografische boom nooit kunnen voorspellen. Als Brussel niet zo'n enorme bevolkingsgroei had gekend, zou onze werkloosheidsgraad beter zijn dan twintig jaar geleden."

Recyclagemachine voor armoede
"Brussel is haast een recyclagemachine voor inkomende armoede. We proberen de nieuwkomers op te vangen en te scholen, maar plukken er vaak de vruchten niet van. Een derde van de nieuwkomers blijft niet in Brussel. Dat is geen excuus: we proberen wel degelijk grip te krijgen op de werkloosheid. Brussel schept relatief een pak meer jobs dan de andere twee regio's. Bovendien creëert Brussel niet alleen werk voor Brusselaars, maar ook voor 335.000 pendelaars. Vlaanderen vergeet te vaak dat Vlaams-Brabant economisch nooit zou floreren zonder Brussel."

Maar Brussel moet nog meer banen scheppen. "Om het Belgisch werkloosheidsgemiddelde te halen, moeten we tegen 2020 op zoek naar 130.000 jobs. We zetten daar via onze New Deal voor de Brusselse arbeidsmarkt op in. Via extra opleidingstrajecten leiden we laaggeschoolden naar vijf sectoren: het toerisme, de handel en de horeca, de openbare dienstverlening, de duurzame bouw en innovatieve sectoren zoals informatica."

'Verloedering kunnen stoppen'
Verder is Picqué vooral tevreden dat de neergang van Brussel is gestopt. Bij de start van het Gewest kampte Brussel immers met een leegloop. "We hebben de verloedering van Brussel kunnen stoppen via wijkcontracten en via stedelijke ontwikkeling. U heeft geen idee hoe verloederd sommige wijken twintig jaar geleden waren. We hebben ons statuut als internationale hoofdstad behouden en versterkt. We hebben een sterke economie. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat er."

Ook communautair vlak kon het erger, meent Picqué. "Het Gewest is een ingewikkelde instelling. Maar we hebben het doen werken. We hebben gezorgd voor een communautaire vrede in Brussel dankzij een goede samenwerking tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Dat is een prestatie waar ik fier op ben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni