Francken twijfelt aan verhaal Soedanezen

© Arno Mikkor / Flickr
| Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil een onderzoek naar de behandeling van remigranten in Soedan

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) twijfelt openlijk aan de getuigenissen over martelingen die teruggestuurde Soedanezen in hun thuisland zouden ondergaan. Dat zou gebeurd zijn nadat ze in België werden ondervraagd door een door Francken uitgenodigde groep Soedanese agenten. Francken wil een onderzoek ter plekke. De komende weken staan sowieso geen terugvluchten gepland.

Op VTM Nieuws zei Francken te betwijfelen of het verhaal wel klopt. Hij wil het eerst laten onderzoeken. Volgens de staatssecretaris bleek eerder al dat dergelijke getuigenissen achteraf niet waar zijn. Francken stuurt daarom iemand naar Khartoem, de hoofdstad van Soedan, om het uit te zoeken.

In De Ochtend wees bevoegd staatssecretaris Francken erop dat ons land bij het terugsturen van de Soedanezen aan de VN-vluchtelingenorganisatie IOM een goede monitoring van de betrokkenen heeft gevraagd. De IOM heeft van slechts één iemand een telefoontje gekregen, maar dat ging over iets anders, aldus nog de staatssecretaris.

Francken wil daarom een onderzoek of de teruggestuurde Soedanezen wel degelijk gefolterd werden. "Tot nu hebben we geen signaal gekregen dat dit gebeurt, ook niet van de VN", zei hij.

Geen vluchten uitgesteld

"Indien uit onderzoek blijkt dat er gefolterd wordt, is dat een groot probleem", zei Francken nog in De Ochtend. "Dan zal er niemand teruggestuurd worden", verzekerde hij.

Op dit moment verblijven nog een vijftigtal Soedanezen in gesloten instellingen in ons land, maar de komende weken staan er geen terugvluchten gepland naar Soedan. Voorlopig worden er dus ook geen vluchten uitgesteld.

Francken zei vanochtend met Buitenlandse Zaken te bekijken of een diplomatiek bezoek aan Soedan aangewezen is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?