Françoise Bertieaux uit Etterbeek is nieuwe minister in Franse Gemeenschapsregering

07/07/2023

Françoise Bertieaux, inwoonster van Etterbeek, vervangt Valérie Glatigny als minister in de Franse Gemeenschapsregering. Dat heeft de MR vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. Glatigny gaf donderdag onverwacht haar ontslag omwille van een medische ingreep.

De 64-jarige Bertieaux heeft haar strepen in het Parlement van de Franse Gemeenschap al verdiend: ze was er 15 jaar leider van de liberale oppositiefractie. De liberale politica neemt van Glatigny de bevoegdheden Hoger Onderwijs, Universitaire Ziekenhuizen, Jeugdzorg, Justitiehuizen, Jeugd en de Promotie van Brussel over.

Onderwijs voor Sociale Promotie en Sport verhuizen naar de minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet.

"We hadden iemand nodig die meteen inzetbaar was", zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vrijdag tijdens een persconferentie op het partijhoofdkwartier. "Deze benoeming beloont veel hard werk als parlementslid", voegde hij eraan toe.

Françoise Bertieaux nam in 2019 afscheid van de politiek om haar man te vergezellen naar New York, waar hij werkte bij de vertegenwoordiging van de Europese Unie. "Ik ben weer thuis en ik ben ontroerd dat men mij niet vergeten is", zei ze vrijdag. "Ik heb een enorme genegenheid voor deze materie en deze instelling", voegde Bertieaux er aan toe.

Als licentiate in de rechten, met een opleiding in marketing en theaterwetenschappen, begon Françoise Bertieaux haar politieke carrière in 1988 als gemeenteraadslid in Etterbeek. Ze was er schepen en ook voorzitter van het OCMW. In 1999 werd ze verkozen in het Brussels Parlement en zetelde ze ook in het Parlement van de Franse Gemeenschap.

Haar benoeming tot minister op vrijdag was het mandaat dat ze niet meer verwacht had, gaf ze vrijdag toe. Bij elke verkiezing waaraan ze tot nu toe deelnam, bleef haar partij in de oppositie. Françoise Bertieaux legt op 19 juli de eed af als minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Françoise Bertieaux , franse gemeenschapsregering , minister

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni