| Volgens Waals gemeenschapsminister van Begroting Frédéric Daerden (PS) vormt een lening aangaan geen probleem, zolang de intresten die daarop betaald moeten worden onder controle kunnen worden gehouden.

Franse gemeenschap moet 1,4 miljard euro lenen

© Belga
15/07/2020

De Franse Gemeenschap gaat dit jaar op zoek naar 1,4 miljard euro. Dat zegt minister van Begroting van de Federatie-Wallonië Brussel Frédéric Daerden (PS) woensdag in L'Echo en De Tijd.

De Franse Gemeenschapsregering, onder meer bevoegd voor Franstalig onderwijs en het cultuurbeleid in Brussel en Wallonië, ziet door de coronacrisis haar tekort dit jaar stijgen van de verwachte 708 miljoen euro naar 1,8 miljard euro. Om dat tekort te financieren moet ze geld ophalen op de financiële markten.

Daling van dotatie

Bevoegd minister Frédéric Daerden (PS) wijst erop dat de Franse Gemeenschapsregering volledig afhankelijk is van een dotatie van de federale overheid. "In plaats van met 1,3 procent te stijgen daalt die met 10,3 procent," zegt hij. Dat is een verlies van 1 miljard euro.

De Franse Gemeenschapsregering kan zelf geen nieuwe belastingen innen, stelt Daerden. Omdat besparen op onderwijs en cultuur volgens hem moeilijk is, heeft hij naar eigen zeggen maar één mogelijkheid: geld lenen. Dus gaat de Franse Gemeenschapsregering dit jaar op zoek naar 1,4 miljard euro.

"Geld lenen is geen probleem, maar de intresten moeten onder controle worden gehouden," zegt Daerden. "De Franse Gemeenschapsregering besteedt nu zo'n 2 procent van haar budget - zo'n 200 miljoen euro - aan intresten. Door de crisis stijgt dat naar 3 procent, of 300 miljoen euro. Dat blijft beheersbaar."

Schuld van 76 procent van het budget

Voor de coronacrisis bedroeg de schuld van de Franse Gemeenschapsregering 76 procent van haar budget. Dit jaar zal ze stijgen naar 96,4 procent, tegen het einde van de legislatuur naar 130 procent. "Ik maak me nu geen zorgen over de toename van de schuld," zegt Daer­den, die benadrukt dat de Franse Gemeenschapsregering geen liquiditeitsproblemen heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, franse gemeenschap, Frédéric Daerden, lening

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni