© Le Soir

Franstalige kranten in bib zijn 'verdoken faciliteiten'

© brusselnieuws.be
16/02/2011
Franstalige kranten in de gemeentelijke bibliotheek van Steenokkerzeel zorgen voor beroering. Gemeenteraadsleden van onder meer N-VA en Vlaams Belang vinden ze "een verdoken vorm van faciliteiten".

"In plaats van naar een haatdragende krant zoals Le Soir zie ik het geld veel liever gaan naar Nederlandstalige én Franstalige boeken, die educatief interessant zijn voor studenten," zegt Kurt Ryon (Klaver-N-VA) aan brusselnieuws.be. "De nabijgelegen Franstalige bibliotheken van Nijvel en Waver bieden tenslotte ook geen Nederlandstalige kranten aan, ik heb daar extra nog eens navraag gedaan. Lezers die echt een Franstalige krant verkiezen, kunnen nog steeds terecht op het internet. Dit soort uitgaven is onlogisch en werkt niet integratiebevorderend."

Karel Goderis (Vlaams Belang) haalde het punt vorig jaar al eens aan. Hij kreeg van de gemeenteraad en de beheerraad geen gehoor op zijn vraag om het lezerspubliek van Franstalige kranten te analyseren. Dat schrijft Het Nieuwsblad woensdag. Schepen van Cultuur Erwin Verhaeren (CD&V) beloofde volgens hem een evaluatie.

Ook onafhankelijk raadslid Donald Verslyppe stelt zich vragen. Hij ergert zich aan het feit dat Franstalige kranten die anti-Vlaams gericht zijn als educatief materiaal worden aangeboden aan de inwoners van Steenokkerzeel.

Schepen Erwin Verhaeren (CD&V) reageert in de krant: "De bibliothecaris beslist welke kranten er in de bib geplaatst worden. Dit is ééndimensioneel denken. Meertaligheid is voor Vlamingen nog altijd een troef, geen nadeel noch een schande. Ik kan geen exacte statistieken van het lezersbereik geven. Maar ze worden wel degelijk gelezen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie