| Nadat Junior Masudi Wasso werd ondergebracht in het gesloten centrum, ontstond er een brede steunbeweging in België.

Franstalige rectoren vragen vrijlating Congolese student

JP
© BRUZZ - Belga
03/10/2021

Junior Masudi Wasso, een jonge twintiger uit Congo die hier kwam studeren aan de UCL, heeft zich zondagochtend verzet tegen zijn gedwongen uitwijzing. De rectoren van de Franstalige universiteiten vragen aan staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) om de student vrij te laten zodat hij zijn studies kan aanvatten.

De zaak veroorzaakt heel wat ophef in Franstalig België. Junior Masudi Wasso zou naar België komen om economie te studeren aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Zijn zus woont al Denderleeuw, volgens zijn advocate Selma Benkhelifa van Progress Lawyers Network. “In juli is hij twintig geworden, hij was zo blij dat hij in België kon komen studeren.”

Volgens Bhenkalifa zijn zijn paspoort, visum en eerdere diploma in orde. Maar op de luchthaven ontstond argwaan toen Masudi Wasso enkele vragen niet naar tevredenheid kon beantwoorden. Zo werd gevraagd op welke manier hij naar de universiteit zou reizen vanuit Denderleeuw, waar hij de metro noemde terwijl het de trein had moeten zijn. Ook gaven antwoorden op vragen over zijn studie aanleiding tot twijfel.

In Louvain-la-Neuve werd vrijdag al betoogd tegen het vasthouden en de uitwijzing van de student. Maandag wordt in Brussel betoogd. Ook zondagochtend was een twintigtal leden van een steuncomité aanwezig op de luchthaven van Zaventem, om de andere passagiers van de vlucht richting Kinshasa te sensibiliseren. Uiteindelijk heeft de jongeman zich verzet tegen de uitwijzing, en is hij teruggebracht naar het gesloten centrum. Eerder was ook al een eerste poging tot uitwijzing mislukt.

Benkhelifa heeft een onderzoek aangevraagd bij de Raadkamer van Brussel. Volgende week vrijdag zullen ze normaal gesproken hun beslissing nemen. Tot die tijd riskeert Masudi Wasso om opnieuw te worden uitgewezen naar Congo. Hij zit sinds 18 september in een gesloten centrum.

Ondertussen zitten studentengroepen en activisten niet stil. Een petitie om hem in België te laten blijven verzamelde in korte tijd 13.000 handtekeningen.

Ook de Franstalige universiteiten in België betreuren de gang van zaken. Volgens hen is de uitwijzing niet gerechtvaardigd. Ze vragen deze zondag in een communiqué dat staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) van zijn discretionnaire bevoegdheid gebruikt maakt om de jonge student vrij te laten zodat hij zijn studies economie kan aanvatten.

Politici reageren

Ook de Brusselse PS schiet in actie. Kamerfractieleider van de PS, Ahmed Laaouej, zal de staatssecretaris voor Asiel en Migratie deze week in het federale parlement ondervragen over de situatie. PS-vicevoorzitter in Brussel, Martin Casier, zal de minister van Hoger Onderwijs volgende week ondervragen in het parlement van de Franse Gemeenschap.

In de oppositie vraagt DéFI staatssecretaris Mahdi om opheldering in de commissie Binnenlandse Zaken van het Parlement.

Ook de Congolese president Félix Tshisekedi heeft gereageerd, zo meldt Le Soir. Hij eist de vrijlating van zijn onderdaan. Hij dringt aan op een betere behandeling van Congolese burgers in ons land.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni