Jambon: 'Nog acties tegen transitmigranten'

© PHOTONEWS Jan Jambon en Theo Francken
| Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat er nog politieacties zullen plaatsvinden tegen transitmigranten. Hij verwacht ook “binnenkort” de resultaten van het onderzoek dat moet uitwijzen of België migranten mag uitwijzen naar Soedan.

Zondag betoogden nog meer dan 2.000 personen aan het Brusselse Maximiliaanpark tegen zo'n gerichte politieactie. Ondanks het protest ging de actie door, maar dan in verschillende treinen en stations.

Of er nog zulke acties zullen komen? “Absoluut,” zegt Jambon aan VRT NWS. “Het is aan ons om de wet te handhaven. Dat geldt voor alle migranten, niet enkel transitmigranten. Als men bewust kiest voor de illegaliteit, heeft dat consequenties.”

'Niet vooruitlopen'

Jambon verwacht ook binnenkort de resultaten van het onderzoek dat moet uitwijzen of België migranten mag repatriëren naar Soedan. Momenteel kan dat niet, omdat een reeks getuigenissen van migranten omtrent folteringen bij aankomst in Soedan onderzocht worden.

Jambon verwacht de komende weken het resultaat van die analyse. De minister wil naar eigen zeggen "niet vooruitlopen op het rapport", maar verwacht wel dat de repatriaties zullen kunnen hervatten.

Onafhankelijk

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) deelt de analyse van zijn voogdijminister. Bij monde van zijn woordvoerster laat hij weten “de repatriëringen naar Soedan zo snel mogelijk opnieuw op te willen starten.”

Zowel Francken als Jambon benadrukken evenwel dat het onderzoek naar de getuigenissen onafhankelijk verloopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?