Fremault: 'Alle sociale woningen in Brussel hebben rookmelders'

Fremault: "De Gewestelijke Huisvestingsinspectie controleerde in 2017 negen woningen van de Schaarbeekse Haard, na klachten van huurders"

Alle woningen van sociale huisvestingsmaatschappijen in Brussel zijn voorzien van rookmelders, zegt bevoegd minister Céline Fremault (CDH). Het parlement stelde de vraag na de brand in een Schaarbeekse sociale woning waarbij een zwangere moeder omkwam. Een kwart van de woningen van die huisvestingsmaatschappij staat leeg: tegen 2025 moeten ze gerenoveerd worden om te voldoen aan de Brusselse wooncode.

Welke maatregelen nemen de sociale huisvestingsmaatschappijen qua brandveiligheid, en wat is de staat van het patrimonium van Schaarbeekse Haard? Dat waren de vragen van Brussels parlementslid Abdallah Hanfaoui (MR), eind vorige week in de commissie-Huisvesting, aan bevoegd minister Céline Fremault.

Hanfaoui stelde de vragen naar aanleiding van de brand in een woning van Schaarbeekse Haard die in januari 2017 het leven kostte aan een zwangere moeder van drie. Zij sprong uit het raam om aan de vuurzee te ontsnappen. Misnoegde huurders van de huisvestingsmaatschappij klagen sindsdien de volgens hen slechte staat van de woningen aan.

Minister Fremault herinnerde er in de commissie aan dat de regering 300 miljoen euro voorziet voor investeringen in sociale woningen binnen het nieuwe vierjarenprogramma 2018-2021.

Dat sociale woningen beantwoorden aan de woonnormen en veilig zijn voor de bewoners, noemt ze een speerpunt van haar beleid.

Kwart woningen Schaarbeekse Haard leeg

De overkoepelende Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) heeft in 2017 aan Fremault laten weten dat inmiddels alle woningen van alle openbare vastgoedmaatschappijen - zonder uitzondering - voorzien zijn van rookmelders. In het geval van Schaarbeekse Haard zegt de BGHM dat 2.461 woningen op een geheel van 2.479 uitgerust zijn met nieuwe branddetectoren.

In de overige 18 appartementen waren de huurders afwezig op de twee bezoekmomenten die de BGHM had vastgelegd. Zij zijn, zegt Fremault, individueel gecontacteerd om een nieuw bezoek vast te leggen.

Zowat driekwart sociale woningen van de Schaarbeekse Haard zijn gedekt door een conformiteitsattest wat de elektrische installatie betreft, meldde de minister. De overige woningen zijn niet bewoond. 92 procent is conform aan de Brusselse wooncode, de niet-conforme flats en huizen hebben evenmin bewoners.

Een kwart van het patrimonium van Schaarbeekse Haard staat immers leeg, blijkt uit het antwoord van de minister. Die panden zullen tegen 2025 gerenoveerd worden. Van de 652 onbewoonde woningen worden er 313 flats en huizen opgeknapt tegen 2019. De andere helft komt vanaf 2020 aan bod.

Negen klachten bij huisvestingsinspectie

Na klachten van huurders onderzocht de Gewestelijke Huisvestingsinspectie in 2017 negen woningen van de Schaarbeekse Haard. "De maatschappij houdt rekening met alle opmerkingen van de inspecteurs", zei Fremault in de commissie. "Zodanig dat al die opmerkingen opgelost kunnen worden en de woningen door de huisvestingsinspecteurs conform kunnen worden verklaard."

De Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij BGHM heeft in juli 2017 op vraag van Fremault de brandweer verder nog om een onderzoek gevraagd naar de uitgangen, waterleidingen, trappenhuizen en rookmelders in de gemeenschappelijke delen van Brusselse gebouwen boven de 25 meter hoog. Dat onderzoek loopt nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?