Brusselse regering trekt 300 miljoen uit voor renovatie sociale woningen 2018-2021

© cdH

De Brusselse regering heeft beslist om een nieuwe enveloppe van 300 miljoen euro te reserveren voor de renovatie van sociale woningen. Minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) wil met het nieuwe vierjarenprogramma 2018-2021 voor investeringen in de sociale woningen de uitvoeringstermijnen van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en van de Openbare Vastgoedmaatschappijen (OVM) verkorten door meer te anticiperen en de renovatiedossiers van sociale woningen vooraf beter voor te bereiden.

Sommige projecten die geselecteerd zullen worden, zullen een haalbaarheidsstudie ondergaan hebben, andere zullen van structurele enquêtes deel uitgemaakt hebben. Een aanzienlijke begrotingsenveloppe van 300 miljoen euro zal reeds door het gewest voor 2018 en 2019 vastgelegd worden met 80% voor renovatiewerken, 15% voor trekkingsrechten, 4% voor dringende projecten en 1% voor een cultureel luik.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen de OVM's een langetermijnlening krijgen. De nieuwe programmering heeft ook aandacht voor de veiligheid en het gezond maken van de woningen, en voor de strijd tegen en de preventie van leegstaande woningen.

"Het terbeschikkingstellen van budgettaire middelen om de veiligheid, de conformiteit en de prestaties van de woningen te garanderen, is vanzelfsprekend van essentieel belang en beoogt de kwaliteit van de sociale woningen te vrijwaren. Met deze keer, de naar voor gebrachte wens van de verschillende huisvestingsactoren om de uitvoeringstermijn van de renovatiewerken aanzienlijk te verkorten," verklaart Céline Fremault. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?