Sociale lening krijgen van Woningfonds wordt moeilijker

MVDH
© BRUZZ
02/05/2023

Het Woningfonds, de woonorganisatie die gezinnen met lage tot middelgrote inkomens sociale leningen aanbiedt, ziet sinds enkele maanden "een zeer sterke stijging" van het aantal aanvragen voor hypothecaire kredieten. Het fonds heeft daarom de toegangsvoorwaarden verstrengd "om de meest kwetsbare Brusselse gezinnen te kunnen blijven ondersteunen".

Onder meer de fors gestegen huizenprijzen, stijgende rentevoeten en bijtende inflatie zorgden er de voorbije maanden voor dat steeds meer mensen kwamen aankloppen bij het Woningfonds. Daarom zag het fonds zich genoodzaakt strengere voorwaarden te moeten toepassen om gezinnen met de laagste inkomens te kunnen blijven helpen.

Vanaf dinsdag 2 mei zullen daarom alleen de Brusselse gezinnen die binnen de inkomensbarema’s van de sociale huisvesting vallen nog in aanmerking kunnen komen voor het hypothecair aankoopkrediet van het fonds. De rentevoeten van deze kredieten wordt vastgesteld op basis van het inkomen en de gezinssituatie, maar blijven beperkt binnen een rentevork van 3,25 procent tot 5 procent. De maximale looptijd van het hypothecair krediet is 30 jaar.

Renovatiekrediet

Verder zijn ook de voorwaarden voor het Ecorenokrediet, dat renovaties moet helpen bekostigen op vlak van onder meer energiebesparing, veiligheid en gezondheid, veranderd. Enerszijds is er het hypothecair Ecorenokrediet van het fonds waarbij het bedrag dat kan worden geleend, niet hoger kan zijn dan 120 procent van de waarde van het onroerend goed. Deze kredieten worden vanaf dinsdag eveneens voorbehouden aan gezinnen waarvan het inkomen onder de barema’s van de sociale huisvesting valt.

Daarnaast bestaat ook nog het Ecoreno-consumentenkrediet waarbij het minimumbedrag van het krediet 1.500 euro bedraagt en het maximumbedrag 25.000 euro. De som kan hierbij wel nooit meer bedragen dan de kosten van de werken. Voor dit soort krediet blijven de toegangsvoorwaarden voorlopig ongewijzigd, maar wordt het rentetarief wel verhoogd tot 1,5 procent en 2,5 procent.

80 procent valt onder barema

Vorig jaar kende het fonds 1.181 gezinnen een krediet toe, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2021. Volgens Hélène Tenreira van het fonds zijn de nieuwe maatrelen echter niet zeer ingrijpend omdat zo’n 80 procent van het publiek van Woningfonds Brussel reeds onder de inkomensbarema’s van de sociale huisvesting valt. De nieuwe maatregelen gelden tot 31 december 2023.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni