20221130 1823 Bijgedachte Sven Gatz

| 20221130 1823 Bijgedachte Sven Gatz

Gatz belandt in relletje na Vlaams Belang-tweet: ‘Keer naar uw dorp’

JB
© BRUZZ
29/05/2023

In de marge van de protestbijeenkomst van Vlaams Belang in Brussel vandaag heeft Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) een Twitterrelletje ontketend met een boodschap aan de partij. “Ge zijt hier niet welgekoomen. Brussel is alles wat gij niet zijt”, schrijft Gatz. “Over extreemrechts moet men durven zeggen waar het op staat”, zegt de liberaal in een reactie aan BRUZZ nadat er wat commotie was ontstaan rond zijn tweet.

De “protestmeeting” van Vlaams Belang in Brussel is ook Brussels minister Sven Gatz niet ontgaan. Op Twitter liet hij ondubbelzinnig verstaan wat hij van de bijeenkomst vindt.

De tweet van Gatz wekte heel wat reacties los. Zo schrijft onder anderen UGent-rector Rik Van de Walle dat Gatz “hiermee niets/niemand verder helpt, misschien met uitzondering van datgene wat u terecht bestrijdt: onverdraagzaamheid.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken richt zich dan weer tot Egbert Lachaert, voorzitter van Open Vld. “Vindt u het ok dat uw @openvld-minister 800.000 kiezers wegzet als gespuis?", vraagt hij zich af.

"Ik noem de dingen bij naam op een dag dat ze uitgerekend in Brussel hun schone schijn aan de publieke opinie willen verkopen"

Brussels minister Sven Gatz

20221130 1823 Bijgedachte Sven Gatz

'Geen partij als de andere'

Aan BRUZZ reageert Gatz dat “het fascisme een reële bedreiging is”.

“Over het algemeen sta ik bekend als genuanceerd en gematigd, maar men moet over extreemrechts ook nog durven zeggen waar het op staat. Het fascisme is een reële bedreiging. Voor ons allen.”

“Vlaams Belang is geen politieke partij als de andere. Vlaams Belang is een partij die alle vreemdelingen het land uit wil, die de democratie actief ondergraaft en die Vlaanderen onafhankelijk wil maken, drie zaken waar ik het als liberaal en democraat fundamenteel oneens mee ben”, aldus Gatz.

“En dus noem ik gewoon de dingen bij naam op een dag dat ze uitgerekend in Brussel hun schone schijn aan de publieke opinie willen verkopen.”

“Ik krijg veel bijval op sociale media maar anderen hebben blijkbaar moeite met het feite dat de dingen gezegd worden zoals ze zijn”, zegt Gatz over de commotie.

“Ik doe niet mee aan de banalisering van extreemrechts (en extreemlinks evenmin - de ene wil uw vrijheid afpakken, de andere uw centen)”, besluit hij.

Tegenbetoging

Op de bijeenkomst van Vlaams Belang trapte de partij, die momenteel in alle peilingen de grootste is in Vlaanderen, de kiescampagne voor de verkiezingen van volgend jaar af. De politie telde 1500 deelnemers, de partij zelf heeft het over 3000 aanwezigen.

Er was wat hetze rond een tegenbetoging die Brussels burgemeester Philippe Close (PS) had toegelaten terwijl hij de bijeenkomst van Vlaams Belang had verboden (een beslissing die werd teruggedraaid door de Raad van State).

Omdat Close zou hebben toegelaten dat die tegenbetoging met extreemlinkse groeperingen vlakbij het Albertinaplein eindigt, waar Vlaams Belang haar meeting organiseerde, heeft de partij Close in gebreke gesteld. De tegenbetoging eindigde uiteindelijk aan de Hallepoort en verliep rustig.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni