Vlaams Belang stelt Close in gebreke voor tegenbetoging

Nena Langloh
© BRUZZ
29/05/2023
Updated: 29/05/2023 15.40u

Het Vlaams Belang heeft de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) in gebreke gesteld omdat die zou hebben toegelaten dat een tegenbetoging vlakbij het Albertinaplein eindigt waar de partij zondag om 14 uur haar 'Doe ze Luisteren'-protestmeeting organiseert. De tegenbetoging eindigde uiteindelijk aan de Hallepoort en verliep rustig.

Maandag is om 12 uur de 'Fascists Not Welcome'-betoging van Coalition Stand Up van start gegaan op het Poelaertplein. De betoging is een reactie op de actie 'Doe ze luisteren' van Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken, waarmee hij in verschillende Vlaamse steden stopt om uiteindelijk op het Brusselse Albertinaplein bij het Centraal Station af te sluiten. Omstreeks 15 uur eindigde de betoging, die rustig is verlopen.

Aanvankelijk was de tegenbetoging een statische betoging, maar toen is toch een stoet richting de Hallepoort vertrokken. In een persbericht zei het Vlaams Belang dat het eindpunt van die stoet het skatepark van Kapellekerk was, vlakbij het Albertinaplein, en daarvoor stelt de partij de Brusselse burgemeester in gebreke. Volgens het Vlaams Belang draagt Close een loodzware verantwoordelijkheid als het fout loopt.

Onze reporter ter plaatse telde een 200-tal betogers van linkse groeperingen bij de tegenbetoging. De manifestatie werd voorgesteld als "een feestelijke solidariteitsactie en een daad van verzet tegen onverdraagzaamheid en haat". De deelnemers toonden spandoeken met daarop slogans als "fascists not welcome" en "stop racism, sexism, LGBTQI+ phobia". Andere hadden vlaggen bij, onder meer met het logo van de Franse extreemlinkse Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA).

In de aanloop naar de tegenbetoging - want de meeting van het Vlaams Belang was wel degelijk de rechtstreekse aanleiding tot de manifestatie - had de Coalition Stand Up "alle groeperingen, organisaties en individuen" opgeroepen om zich aan te sluiten en te strijden "tegen extreemrechts en zich op vreedzame wijze te verzetten tegen de racistische en antisociale krachten die de ongelijkheid en het geweld in onze samenleving dreigen te versterken".

Verboden betogingen

De politie was aanwezig om de manifestatie in goede banen te leiden en stond met combi's opgesteld in de Louizalaan en de Wolstraat. Aanvankelijk verwachtte de politie geen verkeershinder omdat beide betogingen statisch zouden zijn, maar toen is toch besloten dat de 'Fascists Not Welcome'-betoging zich zou verplaatsen naar de Hallepoort.

Close had beide betogingen verboden, maar werd teruggefloten door de Raad van State. Volgens Close zou er een personeelstekort zijn bij de politiediensten om de manifestaties te beheren. Volgens politiewoordvoerder Ilse Van de keere zou er maandag voldoende personeel ingezet zijn om de manifestaties te omkaderen.

Via het Twitteraccount @zpz_polbru meldt de politiezone eventuele verkeershinder.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni