Gatz wil verdere verlaging registratierechten

© PhotoNews

In een interview met Le Soir stelt huidig Vlaams Brusselminister Sven Gatz (Open VLD) de prioriteiten van de liberalen voor Brussel voor. Eén daarvan betreft de fiscale hervorming van de registratierechten. “Om de Brusselse middenklasse te behouden, zullen wij een fiscale hervorming voorstellen.”

Als lijstduwer voor het Brussels parlement komt Gatz tijdens het interview met een aantal ideeën voor de hoofdstad naar voren. Eén daarvan betreft de fiscale hervorming van de registratierechten.

“Om de Brusselse middenklasse te behouden, zullen wij campagne voeren om de vrijgestelde schijf van de woningprijs, het zogenaamde abattement, verder op te trekken bij de aankoop van een eerste woning,” aldus Gatz.

In 2017 werd de vrijgestelde schijf van de woningprijs al opgetrokken naar 175.000 euro. Onder bepaalde voorwaarden hoef je daar geen registratierechten op te betalen. Gatz stelt nu dus voor om die vrijgestelde schijf nog op te trekken.

Meertaligheid

Naast de fiscale hervorming geeft de liberaal ook aan te willen focussen op het versterken van de Brusselse identiteit en de sociale cohesie. Dat wil hij doen door de meertaligheid te bevorderen. “De talenkennis vermindert in Brussel, en tegelijk worden er meer en meer verschillende talen gesproken. Het Gewest moet veel actiever optreden om de meertaligheid te bevorderen.”

Daarnaast zal ook op de levenskwaliteit gefocust worden, en wil Gatz meer investeren in het openbaar vervoer. “Metrolijn 3 moet afgewerkt worden en we moeten investeren in fietspaden,” aldus de minister. “En een vorm van regionale controle ten opzichte van de verschillende politiezones zou ook welkom zijn.”

Over een mogelijke samenwerking met de MR, vertelt de liberaal het volgende. “Als we samen kunnen regeren, zullen we het doen, daar zijn we duidelijk over. Maar voor de Brusselse MR is het van belang dat er eerst een duidelijke leiding komt. Dat is niet onmogelijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?