Gemeente Anderlecht gelooft nog in uitbreiding stadion

© David Edgar via Wikipedia

Na het negatieve advies van het Brussels Gewest op de uitbreiding van het Vanden Stockstadion in Anderlecht lijkt het gemeentebestuur het geweer niet meteen van schouder te veranderen. “Ook al kunnen we zeker niet uitsluiten dat Anderlecht vertrekt, is het nog veel te vroeg om er al helemaal vanuit te gaan,” zegt bevoegde schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR).

De beslissing van het Gewest om in het gemeentelijk bestemmingsplan van de gemeente Anderlecht een negatief advies te geven voor de uitbreidingsplannen van het huidige RSCA-stadion, sloeg Van Goidsenhoven met verstomming: “Ik moet toegeven dat ik die beslissing niet begrijp. Vooral omdat het Brussels Gewest nauw betrokken was bij de gesprekken met de club. Het Gewest kiest duidelijk de kaart van parking C, ook al lijkt dat plan meer en meer op losse schroeven te staan. Het lijkt me dan ook heel onvoorzichtig om de piste van de uitbreiding helemaal uit te sluiten en we hebben vanuit de gemeente om bijkomende uitleg gevraagd bij het Gewest.”

De N-VA stelde zich op gewestniveau al vragen bij het Eurostadion op parking C, nadat een recente studie van architect Sven Goedefroo heeft uitgewezen dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion tot drie keer goedkoper zou zijn. In Anderlecht interpelleerde oppositieraadslid Nadine Van Lysebetten (N-VA) de meerderheid over de kwestie.

“Heeft de gemeente wel alles in het werk gesteld om RSCA in Anderlecht te houden?” vroeg ze. Zowel burgemeester Eric Tomas als Van Goidsenhoven houden vol van wel. Op de vraag wat de gemeente dan zal doen bij een eventueel vertrek, willen ze echter niet ingaan. “Om daarop te antwoorden moeten we eerst een studiebureau aan het werk zetten,” zegt Van Goidsenhoven, “maar daarvoor is het nu veel te vroeg.”

Van Lysebetten stelt zich echter wel vragen bij de opstelling van het gemeentebestuur en meer bepaald bij burgemeester Tomas. “Het is bekend dat hij in de buurt van het stadion woont en een dubbel gevoel heeft bij de uitbreiding ervan, wat toch ook heel wat overlast voor de buurt zou betekenen. Hij verdedigt officieel de uitbreiding, maar ik sluit niet uit dat hij achter de schermen partij kiest voor het Gewest en zijn partijgenoot Ivan Mayeur voor wie het Eurostadion op parking C en de komst van Neo-project – waar nu het Boudewijnstadion staat – een uitgemaakte zaak is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?