‘Einde verhaal uitbreiding Anderlechtstadion’

© David Edgar via Wikipedia

Het zag er al eerder naar uit dat Anderlecht binnen enkele jaren zou verhuizen en zijn intrek zou nemen in het nationaal stadion op parking C op de Heizelvlakte. Maar de club hield met de uitbreiding van het huidige Constant Vanden Stockstadion wel altijd een plan B achter de hand. Met een negatief advies in het Gemeentelijke Ontwikkelingsplan lijkt dat plan in de prullenmand te belanden.

Over de uitbreiding van Anderlecht wordt al jaren gespeculeerd. Het oorspronkelijk plan om naar zo’n 40.000 zitplaatsen te gaan, werd al snel onrealistisch geacht, maar er loopt nog altijd een openbaar onderzoek in Anderlecht om het stadion van de huidige 21.500 naar 30.500 zitplaatsen uit te breiden. De gemeente liet ook altijd verstaan dat ze er nog altijd van uitging dat Anderlecht zou blijven.

Volgens Brussels parlementslid en Anderlechts gemeenteraadslid Walter Vandenbossche (CD&V) mogen de gemeente en RSCA dat plan B nu volledig van tafel vegen. Hij verwijst daarvoor naar een besluit van de Brusselse regering waarin ze haar goedkeuring geeft voor het Gemeentelijk Ontwikkelingsplan. Ergens achteraan het besluit stuitte hij op volgend zinnetje: “met uitzondering van maatregel 3.2.4 die voorziet in een mogelijke uitbreiding van het stadion onder voorbehoud van een goede integratie hiervan.”

“Concreet betekent dit einde verhaal voor de uitbreidingsplannen en mogen we vaarwel zeggen aan onze voetbalclub, want dit betekent dat de hele procedure moet herbegonnen worden, maar tegen dan is Anderlecht al lang vertrokken,” aldus Vandenbossche.

Geen plan B
RSCA zit nu middenin de onderhandelingen met projectontwikkelaar Ghelamco dat het nieuwe stadion aan parking C zou bouwen en uitbaten. Om het stadion rendabel te maken, is het noodzakelijk dat RSCA het stadion zou huren om haar thuismatchen af te werken. Het is voor RSCA evenwel handig in die onderhandelingen om een alternatief plan achter de hand te hebben. In de nota staat dan ook dat de “toekomst van het Constant Vanden Stockstadion opnieuw onderzocht moet worden in functie van de evolutie van het dossier met betrekking tot het nationaal stadion.” Of met andere woorden: pas als de Heizelpiste grondig misloopt, kan het nog eens herbekeken worden.

Dat het Brussels Gewest, al is het maar uit politieke overwegingen, kiest voor het nationaal stadion dat niet compatibel is met de uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion, hoeft niet te verwonderen. Wel opmerkelijk is de veeg uit de pan die de gemeente Anderlecht krijgt in de argumentatienota. Zo zou de gemeente in haar ontwikkelingsplan niet of heel zwak geantwoord hebben op opmerkingen van het gewest en ontbreekt er een echte denkoefening over de toekomst van het Constant Vanden Stockstadion. De gemeente verzuimt ook te beschrijven hoe het ontwerpplan in grote lijnen zou gerealiseerd kunnen worden. Verder werd over de gevolgen voor de mobiliteit onvoldoende nagedacht.

Het ziet er ook niet naar uit dat de gemeente al goed heeft nagedacht over een plan B, uitgezonderd het idee dat er na de verhuis een volwaardig gemeentelijke sportzaal moet komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?